Debatt
Ekonomi
25 april 2014 kl 14:22

Denna artikel publicerades för 6 år sedan

De lyckliga undantagen är faktiskt i majoritet!

Ett tragiskt majoritetsmissförstånd råder. Att folk tror att de är den lyckliga lilla skaran när de tvärtom tillhör majoriteten. Det skriver Dagens Samhälles krönikör, egenföretagaren och debattören, Rebecca Weidmo Uvell i en slutreplik till Solrosupproret.

Det här är en opinionstext

Rebecca Weidmo Uvell
Företagare, Slöseriombudsman

Igår hävdade två företrädare för föreningen Solrosuppropret i en debattartikel med rubriken Jo, något håller visst på att gå sönder i dagens Sverige! att jag har fel när jag i min krönika skrev att något inte alls håller på att gå sönder. Specifikt kritiserar de mitt påstående att alla fått det bättre.

Det är alltid tråkigt att behöva påpeka att artikelförfattarna varken verkar ha läst min krönika eller SCB-rapporten jag byggt den på ordentligt. Men det måste jag göra nu. Det står nämligen ordagrannt att alla har fått det bättre sedan 1991. Något som också SCB konstaterar (sid 26, SCB Levnadsförhållanden rapport 124). Givetvis är det i 2010 års priser, det vill säga med hänsyn tagen till inflation.

De med allra lägst inkomster har sedan 1991 fått en ökning med 6 % av sin disponibla inkomst. Att inte gilla någons slutsatser är inte samma som att personen har fel i sak.

Genom att upprepa frasen ”något håller på att gå sönder” vill vissa sätta bilden av ett Sverige där allt blivit sämre. Och underförstått är vägen till frälsning och välstånd en röst i valet på just dem. Men det är väldigt lite som faktiskt har blivit sämre. I område efter område har vi det bättre nu än någonsin. Och rätt ska vara rätt.

Många människor tror däremot att de är de lyckliga undantagen som är nöjda med sina barns skola, sin vårdcentral, som får snabbare hjälp när de är sjuka, deras gamla föräldrar har det bra på äldreboendet och de har mer pengar i plånboken. Vanliga, hårt arbetande människor har fått en hel månadslön extra per år. Pengar som de kan bygga en ny altan för, åka på semester eller spara till barnen. Ett majoritetsmissförstånd råder. Och det är tragiskt på något sätt. Att folk tror att de är den lyckliga lilla skaran när de tvärtom, tillhör majoriteten.

Givetvis finns det individer som har fått det sämre, så är det alltid. Och det finns garanterat saker att förbättra inom socialförsäkringssystemet. Men debatten rör samhället i stort och där håller faktiskt inget alls på att gå sönder. Det är något vi alla borde vara väldigt glada över. Vi ska vara stolta över att vi bor ett land som på många sätt aldrig varit så här bra.

 

Fakta
Vad har hänt?

Rebecca Weidmo Uvells krönika med rubriken Något håller inte alls på att gå sönder har väckt en debatt om tillståndet, och beskrivningen av det, i dagens Sverige.

Läs även Mats Edmans krönika Nu jämförs äldrevården med Gulag-arkipelagen

Det här är en opinionstext publicerad i Dagens Samhälle. Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.

Publicerad: 25 april 2014 kl 14:22
Uppdaterad: 25 april 2014 kl 15:07

Skribent

Rebecca Weidmo Uvell
Företagare, Slöseriombudsman