Debatt
Miljöpartiet
18 juni 2015 kl 08:04

Denna artikel publicerades för 5 år sedan

De gröna är varken liberaler eller socialister

Tidigare språkröret Birger Schlaug reagerar på Paulo Silvas artikel om Miljöpartiets liberala ursprung.

Det här är en opinionstext

Birger Schlaug
f.d. språkrör MP (1988-88, 1992-2000), numera fristående samhällsdebattör och författare

REPLIK. Paulo Silva, delägare i New Republic, har tidigare varit så kallad stabschef för Miljöpartiets språkrör i riksdagen och tog sig i Dagens Samhälle nyligen an uppgiften att inte bara kritiskera MP för ”vänstersvängar” utan även att beskriva partiets historia. Han skriver: ”Miljöpartiet behöver hitta tillbaka till sitt liberala ursprung…”. Han kritiserar partiet för att nu svika detta genom att motverka vinstuttag i skola, vård och omsorg. 

Miljöpartiet har varken liberal eller socialistisk bakgrund. Partiet har inte heller någon historia av att värna vinstsyftande - i meningen att vinster ska kunna tas ut från verksamheten – i skola, vård och omsorg. Den period då MP vurmade för vinster i välfärden inskränker sig till en kort parentes, som kongressen, mot partiledningens aktiva motstånd, gjorde kort. 

Visst finns det enstaka rötter till tänkare som John Stuart Mill – men det handlar mest om den frihet som skall omgärda fysiska personer: yttrandefrihet, jämlikhet inom rättssystemet och frihet i det som kan kallas kultursektorn. 

Miljöpartiet har, till skillnad från liberaler, varit noga med att skilja på frihet för människor och frihet för kapital. Det var därför MP redan från bildandet 1981 ville öppna upp det stelbenta kommunala ägandet för skola och omsorg genom icke-vinstsyftande ägande. Inte minst kooperativt sådant. Men det var också därför MP från början, i sitt första partiprogram, markerade mot den så kallade marknaden genom att kräva ”ökade inslag av kooperations- löntagar- och medborgarinflytande”. 

Och minsann skrev inte Paulo Silva själv, i sin bok En värld (Svartvitts förlag, 2002) kärleksfullt om ”den gröna stadgan” som antogs av världens gröna partier i Canberra 2001. Och en sak är klar: den kännetecknas inte av vare sig liberalism eller socialism. De flesta gröna rötter går, inte minst i det svenska Miljöpartiet, till tänkare som Naess, Galtung, Schumacher, Wägner och Kropotkin.  

För en tid sedan mötte jag en annan före detta anställd inom Miljöpartiet som, precis som Paulo Silva, arbetar som ”rådgivare inom public affairs”. Hen hade också meddelat omvärlden att MP hade en liberal bakgrund. Jag frågade varför. Hen sa helt frankt att det beror på att det är lättare att få uppdrag om man ger sken av att ha varit aktiv i ett parti med liberal historia än med grön. Huruvida det är skälet till att Paulo Silva skriver som han gör vet jag förstås inte. Det kan också bero på bristande minne. 

Det här är en opinionstext publicerad i Dagens Samhälle. Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.

Publicerad: 18 juni 2015 kl 08:04
Uppdaterad: 18 juni 2015 kl 08:27

Skribent

Birger Schlaug
f.d. språkrör MP (1988-88, 1992-2000), numera fristående samhällsdebattör och författare