Debatt
Skolval
12 augusti 2020 kl 19:05

”Därför vill vi publicera hemligstämplade skolresultat”

Myndighetsbeslut får till sin följd att elever och vårdnadshavare inte längre kommer att ha tillgång till skolresultat på olika skolor. I höst kommer därför det fria skolvalet för många att göras i blindo. Det skriver liberala gruppledare och kommunalråd i Stockholmsregionen.

Det här är en opinionstext

Från och med i höst kommer elever och vårdnadshavare inte längre att ha tillgång till skolresultat på olika skolor när de ska välja skola. Att Statistiska centralbyrån (SCB) helt plötsligt valt att tolka betygsresultat, resultat på nationella prov, andel behöriga lärare, antal elever och hur många som arbetar på skolan som affärshemligheter, och dessutom fått rätt i domstol är illa nog.

Att Skolverket därefter bedömt att det inte längre är någon mening att publicera dessa uppgifter för några skolor alls gör att det fria skolvalet i höst för många kommer göras i blindo. Det är en skandal och ökar dessutom risken för glädjebetyg då jämförelser mellan betyg och resultat på nationella prov blir omöjliga. Förlorarna på detta är främst Sveriges skolelever. Men även kommunala och privata huvudmän förlorar på att inte kunna jämföra skolor med varandra.

Ytterst är det regeringens ansvar att se till att lagen korrigeras. Det är brådskande med ett tydligt regelverk kring vilka olika uppgifter som behövs för att man ska kunna välja skola. Skolverket har fått i uppdrag att föreslå ändrade regler. Men ju längre tid det tar desto fler elevkullar kommer att drabbas.

Vi liberala gruppledare och kommunalråd i Stockholmsregionen företräder ett part i med stort engagemang i utbildning och skola. Därför vill vi i väntan på lagändringen att skolresultat och andra uppgifter publiceras på kommunernas egna hemsidor. Vi vill också bjuda in friskolorna i våra kommuner att dela med sig av sina uppgifter till dessa sidor. I vår region går många elever i skola i en annan kommun. Att hitta samlad information om skolor på ett ställe är därför extra viktigt för att kunna göra ett informerat val.

Det här är en opinionstext publicerad i Dagens Samhälle. Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.