Debatt
Ekonomi
21 september 2017 kl 10:45

Denna artikel publicerades för 3 år sedan

”Budgeten är alldeles för kortsiktig”

Regeringen låter kortsiktiga populära utgiftsökningar gå före strukturreformer för hållbar tillväxt, anser Jacob Lundberg, chefsekonom på Timbro och doktorand i nationalekonomi.

Det här är en opinionstext

Vad för slags budget är detta? Är den offensiv, passiv, försiktig..?

— Det är en mycket offensiv valbudget. Enligt beräkningar av Riksdagens utredningstjänst för Liberalerna är det den mest expansiva budgeten de senaste 20 åren. Regeringen spenderar betydligt mer än vad Konjunkturinstitutet säger att det finns i reformutrymme.

Var i budgeten syns det att vi närmar oss ett valår?

— Överallt. Budgeten är ett pengaregn över många viktiga väljargrupper: pensionärer, barnfamiljer, anställda i offentlig sektor etcetera.

Om du fick omprioritera en budgetpost och lägga resurserna under den på ett annat politikområde - vilken förändring skulle du göra?

— Jag skulle prioritera sänkt skatt på företagande och investeringar i stället för sänkt skatt (läs: höjt bidrag) för förtidspensionärer.

Magdalena Anderssons största misstag i denna budget är..?

— Budgeten är alldeles för kortsiktig. Regeringen missar chansen att genomföra strukturreformer för hållbar tillväxt och prioriterar i stället ett kortsiktigt populära utgiftsökningar.

 

Det här är en opinionstext publicerad i Dagens Samhälle. Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.

Publicerad: 21 september 2017 kl 10:45