Debatt
Mångfald
15 april 2015 kl 09:18

Denna artikel publicerades för 6 år sedan

Badtid för kvinnor gör att fler lär sig simma

Mitt medborgarförslag handlar om att utöka badtider för kvinnor och flickor i en simhall i Botkyrka. Det handlar helt enkelt om att ge möjligheter till dem som annars aldrig skulle komma till badet och att öka simkunnigheten i stället för att minska den, skriver Shakhlo Altieva i ett svar till Sakine Madon.

Det här är en opinionstext

Shakhlo Altieva
Botkyrkabo och miljöpartist

REPLIK. I sin krönika ”9-åringar är inga sexobjekt, inte på badhuset heller!” i Dagens Samhälle 14 april skriver Sakine Madon att ”eftersom Fittja är ett av Sveriges mest invandrartäta områden, utgår kommunala tjänstemän och politiker från att man bör tillmötesgå den lilla grupp konservativa som kräver könsseparation. Troligtvis tror man att det främjar mångkultur.”

Sakine, Miljöpartiet i Botkyrka har en sammansättning av medlemmar och politiker som avspeglar Sveriges minst homogena kommun. Vi utgår inte från något annat än den breda erfarenhet och den representation som finns i vår egen grupp. Men just det här är ett medborgarförslag som jag skickade in som invånare, inte som miljöpartist. Jag valde att göra det efter många samtal med kvinnor på Fittjabadet, många samtal med mina grannar och vänner.

Att läsa ett medborgarförslag med fördomsfulla glasögon leder inte till något bra. 

Mitt medborgarförslag handlar om att utöka badtiderna för kvinnor och flickor utan åldersgräns. Det handlar om att ge möjligheten till dem som annars aldrig kommer till badet. Att öka simkunnigheten i stället för att minska den. Just nu finns möjlighet till kvinnosim 1,5 timme en gång i veckan. På en 25 kvadratmeter stor bassäng kommer över 50 kvinnor och försöker lära sig simma eller träna varje vecka.

Det stora antalet besökare gör att det inte alls går att simma, att det inte finns plats för det helt enkelt. När efterfrågan är stor, varför ska inte kvinnor få ytterligare en timme en annan dag i vecka för att simma? 

Miljöpartiet och jag tror på genuspedagogik och vad mig anbelangar får alla bada med bara bröst, men det ändrar inte verkligheten där många kvinnor i Fittja inte besöker badhuset och där många inte kan simma. Hur skall genuspedagogiken lära dem simma i dag?

Jag vet inte varför du Sakine väljer att tolka mitt medborgarförslag som att jag sexuellt objektifierar 9-åringar? Det enda jag menar är att flickor får vara med sina mammor under simningen, de har lättare att lära sig simma då. Jag uppfattar allt du skriver som att du är en människa med starka fördomar gentemot kvinnor som är annorlunda än dig själv.

Många uppfattar allt jag som kvinna i slöja gör som något konservativt. Om de frågade mig skulle de få veta att jag läste en universitetsutbildning i mitt hemland, och sedan när jag lärde mig svenska ytterligare en och att jag skrivit en bok om Fittjakvinnors liv.

Jag tror också att min feministiska kamp har kommit långt, men vi kan träffas någon gång Sakine och diskutera det. Till dess tycker jag att du skall vara försiktig med att jaga efter heta rubriker som du skapar på ett fördomsfullt sätt.

Det här är en opinionstext publicerad i Dagens Samhälle. Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.

Publicerad: 15 april 2015 kl 09:18
Uppdaterad: 7 maj 2015 kl 09:42

Skribent

Shakhlo Altieva
Botkyrkabo och miljöpartist