Debatt
Avtalsrörelsen
8 december 2015 kl 11:44

Denna artikel publicerades för 4 år sedan

Både företag och anställda tjänar på flexpension

Vi måste orka arbeta längre och det hållbara arbetslivet kräver mer flexibilitet i slutet på yrkeslivet. Lösningen på detta problem är flexpension, något som Unionen kommer kämpa hårt för i avtalsrörelsen 2016.

Det här är en opinionstext

Livslängden i Sverige ökar oavsett om vi arbetar inom industrin eller tjänstesektorn. Det blir därmed en märklig och skev arbetsmarknad när du inte får ta del av den förmån som flexpension innebär enbart på grund av att du jobbar på ett företag inom tjänstesektorn. Vi tror starkt på rättvisa även när det gäller flexpensionen.

Över 130 000 tjänstemän är medlemmar i Unionen Stockholm och 12 000 i Uppland. Av dessa omfattas majoriteten av en förstärkt tjänstepension med valfrihet, en så kallad flexpension, medan en del står utan detta skydd. Det vill vi ändra på i avtalsrörelsen 2016.

Som fackförbund tar vi ansvar för den samhällsutveckling som råder i dag där den allmänna pensionen sjunker och där vi, i och med att vi lever längre, behöver arbeta längre. Vi kommer att ha tid men mindre pengar i plånboken att röra oss med. Lösningen på detta problem är flexpension.

Flexpension är en förmån som präglas av valfrihet. Vi vill att alla våra medlemmar ska få en förstärkt möjlighet att gå ner i tid. En förstärkt och flexibel pension som möjliggör för individen att själv bestämma hur och när den vill gå i pension, både avseende ekonomi och arbetstid.

Vi måste orka arbeta längre och det hållbara arbetslivet kräver mer flexibilitet i slutet på arbetslivet. Detta hjälper också företagen att kompetensväxla, de äldre hinner på detta sätt överlämna sin kunskap till de yngre. Unionens utmaning i avtalsrörelsen 2016 är att se till att alla våra medlemmar ska omfattas av flexpension.

Vi kan inte som det största fackförbundet i näringslivet acceptera att det finns tjänstemän som står utanför den tryggheten och möjligheten som flexpension ger.

Unionen vill via flexpension:

Erbjuda en förstärkt möjlighet att gå ner i arbetstid.
Att det görs en extra avsättning till tjänstepensionen.

När den allmänna pensionen sjunker med rejäl fart och allt fler tjänstemän vittnar om att de vill trappa ner vid arbetslivets slut måste något göras. Vi tar vårt ansvar genom att kämpa för flexpension.

REPLIK: ”Flexpensionen saknar den nödvändiga flexibiliteten”.

Det här är en opinionstext publicerad i Dagens Samhälle. Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.