Debatt
Banker
18 maj 2019 kl 05:00

Denna artikel publicerades för 2 år sedan

Att betala kontant är en solidaritetshandling

I många länder är det självklart att kunna betala kontant. Danmark har en lag där i princip alla bemannade affärer måste ta kontanter. Sverige borde snarast inför en lag som den i Danmark, skriver Svante Linusson, professor i matematik och nummer 35 på Centerpartiets lista i EU-valet. 

Det här är en opinionstext

Svante Linusson
professor i matematik och nummer 35 på Centerpartiets lista i EU-valet

Risken är stor att EU-valet är det sista valet innan Sverige blir helt kontantlöst. För de flesta av er som läser detta är det inget problem - tvärtom, bara bekvämt. Men det vore förödande för de människor som lever i samhällets utkanter. Jag ger två exempel.

I förra veckan fattade San Francisco i USA beslut om att alla affärer måste acceptera kontanter som betalning. Det är den senaste i en rad av städer i USA som diskuterar liknande beslut. Det huvudsakliga argumentet i den amerikanska debatten är att det är orättvist och diskriminerande mot fattiga och alla som av olika anledningar inte är kunder hos någon bank, för de kan inte betala med betalkort. Detta argument är i högsta grad giltigt även i Sverige, även om den finansiella inkluderingen är större här.

Gruppen som inte har möjlighet att vara kunder hos någon bank, till exempel hemlösa och nyanlända invandrare, är en mindre grupp än i USA. Men de finns, de är rätt många och deras liv skulle bli ännu svårare utan kontanter. Desto viktigare att vi som har turen att ha bekväma liv för deras talan. Till denna grupp kommer även vissa pensionärer, funktionshindrade och andra som kanske har svårt att rent praktiskt hantera eller förstå tekniken.

När författaren Galaxia Wallin skrev sin metoo-bok om kvinnor som lever under hedersförtryck intervjuade hon många drabbade kvinnor. En av kvinnorna ställde dock in deras möten flera gånger med kort varsel.

Det visade sig att hon hade svårt att ta sig till mötet utan att bli upptäckt av sin familj. Hennes man hade för vana att noga kontrollera kvitton, kollektivtrafikhistorik och bankutdrag. Till slut hittade kvinnan en lösning; hon köpte tvåpack bindor i mataffären och lämnade därefter tillbaka dem mot kontanter. Med 90 kronor på fickan kunde hon köpa en anonym SL-biljett och åka till intervjun. Om fyra år kommer hon inte kunna göra det längre. 

I många länder är det självklart att kunna betala kontant. Danmark har en lag där i princip alla bemannade affärer måste ta kontanter. Norge diskuterar att införa något liknande. Men i Sverige har vi ingen debatt. Vi måste diskutera det i denna valrörelse. Nästa riksdagsval 2022 är det för sent. Jag vill att Sverige snarast inför en lag som den i Danmark eller San Francisco.

Vänstern låtsas vara solidariska, men i praktiken är det sin egen bekvämlighet de sätter först. Att betala kontant och att se till att den möjligheten finns kvar för dem med ett svårare liv är en solidaritetshandling i ordets äkta bemärkelse. 

Det här är en opinionstext publicerad i Dagens Samhälle. Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.

Publicerad: 18 maj 2019 kl 05:00

Skribent

Svante Linusson
professor i matematik och nummer 35 på Centerpartiets lista i EU-valet