Debatt
LSS
15 september 2020 kl 10:00

”Återuppbyggnaden av LSS har börjat men tempot måste öka”

När vi slöt Januariöverenskommelsen var vi tydliga med att LSS och den personliga assistansen efter år av besparingar och nedrustning måste återupprättas. Tempot i återuppbyggandet är för långsamt. Krisinsikten måste öka, replikerar Liberalernas talesperson i funktionsrättspolitik Bengt Eliasson. 

Det här är en opinionstext

Bengt Eliasson
riksdagsledamot (L) talesperson i funktionsrättspolitik.

Liberalerna delar Vårdföretagarnas och Ida Ingerös uppfattning att återbyggnaden av den personliga assistansen måste börja nu.

Därför är vi glada över att Liberalerna, genom en intervju med Nyamko Sabuni (13/9), kunde berätta att schablonersättningen från och med nästa år höjs med 3,5 procent årligen. Höjningen var en del av det återstartsprogram för LSS som Liberalerna drivit i budgetförhandlingarna med regeringen och Centerpartiet.

Läs också läs också ursprungsinlägget i detta replikskifte

Schablonersättningen som betalas ut per assistanstimme ska räcka till mycket och är central för att få rätsida på assistanskrisen. Vi tar tagit striden anständiga löner och vettiga arbetsvillkor, som i sin tur ger en bättre assistans. Det har gett ett mycket gott resultat. Höjningen vi förhandlat fram är mer än en fördubbling av hur uppräkningen sett ut de senaste åren. Det är viktigt trendbrott som vi fått till. Det ger hela branschen ett andrum i väntan på ytterligare nödvändiga förstärkningar och utvecklingsarbete för denna liberala frihetsreform

Men vi är inte nöjda. Mycket mer behövs göras för att återupprätta LSS. Det är inte någon hemlighet att Liberalerna vill mer. Det är dags att alla partier ser sanningen i vitögat. Assistanskrisen är på allvar. Liberalerna kommer fortsatt driva på för att:

Men frihetsreformen är fortsatt hotad. Sedan starten 1994 har LSS och assistansreformen varit attackerad vid många tillfällen. Det finns en grupp som kanske är mer hotad än andra. För vuxna personer som ”bara” har omfattande fysiska funktionsnedsättningar finns ingen ljusning i sikte. Trots den av Liberalerna framförhandlade historiska höjningen av schablonersättningen.

När vi slöt Januariöverenskommelsen var vi tydliga med att LSS och den personliga assistansen efter år av besparingar och nedrustning måste återupprättas. Tempot i återuppbyggandet är för långsamt. Krisinsikten måste öka. För medborgare beroende av assistans kan den nog verka som om den är obefintlig.

Det här är en opinionstext publicerad i Dagens Samhälle. Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.

Publicerad: 15 september 2020 kl 10:00

Skribent

Bengt Eliasson
riksdagsledamot (L) talesperson i funktionsrättspolitik.