Debatt
Religion
19 november 2014 kl 12:24

Denna artikel publicerades för 5 år sedan

Ateister inte alls tolerantare än religiösa

Religionshistorikern Eli Göndör svarar psykiatern och M-politikern Bo Brantmark som i en artikel hävdat att världens alla religioner bör utrotas.

Det här är en opinionstext

REPLIK I en replik på min text i Dagens Samhälle om religionens roll och plats för individer i ett modernt samhälle argumenterar psykiatern Bo Brantmark för att världen skull bli en bättre plats utan religion. Med all tänkbar tydlighet personifierar han den religionsfientlighet som jag beskriver i inledningen på min text. Hans förhållningssätt tydliggörs inte minst då han använder ordet ”utrota” för att beskriva sina avsikter med religion eller religiositet.

I en bisats erkänner han trots allt att även ateister kan kriga, men menar att de i sådana fall gör det av ”andra skäl”. Som om ett ateistiskt krig skulle vara ädlare eller humanare på något vis.

Jag kan utan att behöva tänka för länge hitta ateistiska skäl till krig genom historien som manifesterats både genom nazismen och kommunismen. Varken i det eller det andra fallet blev resultatet mindre bestialiskt än andra krig utförda med religiösa motiv.

Att ha ambitionen att med hjälp av argument försöka utrota vad som för många betyder väldigt mycket är tillåtet i en demokrati där yttrandefrihet råder. Men med en sådan utgångspunkt blir det svårt att se just ateism som mer tolerant eller mer demokratiskt än någon annan religiös uppfattning utan utrymme för oliktänkande.

Det här är en opinionstext publicerad i Dagens Samhälle. Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.