Personalbrist

Arbetsmiljön i vården är ditt ansvar Peter Carpelan

Invånarna i Stockholm är trötta på att höra att problemen i sjukvården alltid är någon annans fel än landstingsmoderaterna som styrt landstinget i tolv år. Det är inte brist på sjuksköterskor som är problemet i Stockholm i dag – det är bristen på en bra personalpolitik, konstaterar Jens Sjöström (S), oppositionslandstingsråd SLL och Susanne Nordling (MP), oppositionslandstingsråd SLL i en replik.

Vi vill ta vårt ansvar i Stockholms läns landsting efter valet i höst. Vår lösning är löneutveckling efter kompetens och erfarenhet, bättre arbetsmiljö och hälsosam schemaläggning med möjlighet till arbetstidsförkortning, inflytande för vårdpersonal och rätt till fortbildning.

Landstingsrådet Peter Carpelan (M) slår in öppna dörrar när han angriper regeringen. Utbildningsplatserna har ökat kraftigt med nuvarande regering. Det innebär nationellt 1 600 fler platser på sjuksköterskeutbildningen och 440 fler platser på läkarutbildningen. I Stockholms län kommer nyexaminerade sjuksköterskor nästan fördubblas de närmaste åren. Specialistsjuksköterskeutbildningen ökar med 600 platser. Stockholm har dessutom fått 50 miljoner till betald specialistutbildning för sjuksköterskor.

Landstingsmoderaterna har konsekvent vägrat kräva att privata vårdgivare utbildar studenter. Resultatet är rekordlånga väntetider för läkare att göra sin allmäntjänstgöring och en brist på 450 allmänläkare i länet.

Det är dags för ett maktskifte nu!

Det här är en opinionstext publicerad i Dagens Samhälle. Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.

Läs hela Dagens Samhälle

Dagens Samhälle vänder sig till beslutsfattarna på den offentliga marknaden. Tidningen kommer ut varje torsdag, 45 gånger per år. Prova gratis här.