Debatt
Strandskydd
18 november 2020 kl 11:15

Allt är inte positivt med ändrade strandskyddsregler

Kommuner och framför allt byggnadsnämnder borde tänka till lite. Med lättade strandskyddsregler är risken stor att fler stränder blir privata, replikerar Gert Höglund (SD).

Det här är en opinionstext

Gert Höglund
boende i Sigtuna och ledamot i kommunstyrelsen (SD)

Angående den statliga utredningen om strandskyddet, som tas upp i artikeln ” Ändrade strandskyddsregler får inte bli ett nytt misslyckande” tycker jag att man ska vara försiktig att bara se förändringarna som positiva. Vi har som ni alla vet en allemansrätt, och den krockar ibland med förslagen att lätta på strandskyddet. Låt mig ge ett exempel på hur det kan vara och hur det kan det kan bli ännu värre med ändringen.

Jag bor i Sigtuna, och i ett område som heter Charlottenberg. Flera bostadsområden ligger ihop här längs sjön Garnsviken. Vi har till exempel Svalängen, Hagaberg med flera. Det är villor inom alla dessa bostadsområden. Vi har ett växande bestånd av barnfamiljer i villorna. Nu till problemet. 

Vi bor, som sagt, samtliga här längs sjön. Garnsviken är barnvänlig då vattnet oftast är varmt, och grunt. Det finns ett flertal båtbryggor med mera. Allt skulle med andra ord kunna vara underbart om det vore normalt, men tyvärr. Jag har själv bott här i min villa i flera år, och på sommaren träffar jag ofta flera barnfamiljer och andra när jag är ute och går. Alla har samma fråga: var kan man bada?

Pinsamt att behöva svara, sorry, hela strandlinjen på vår sida av Garnsviken är privatägd, likaså alla bryggor. Det finns ingenstans du kan bada i sjön, utan du får åka in till Sigtuna. På sommaren är det dock nästan omöjlig att hitta en parkeringsplats i Sigtuna, för vi har enormt mycket turister då.

Läs också ursprungsartikeln i detta replikskifte

Men längs Garnsviken har markägarna, stängt av för oss villaägare som bor här med staket, bommar, skyltar med ”Privat område”. Man kan väl jämföra oss med hur de har det i USA, där alla badvänliga ställen längs kusterna är avstängda för vanligt folk.

Detta har dessutom kommunen godkänt med bygglov med mera under alla år. Och det är nu jag verkligen har blivit orolig för att reglerna för strandskydd ska ändras. Hur ska det bli nu, tror ni?

Nej, kommuner och framför allt byggnadsnämnder borde tänka till lite. För risken är nu att markägarna säljer mark och flera villor byggs längs strandlinjerna.

Det finns bra kommuner som anlagt promenadvägar längs sina sjöar för invånarnas trevnad. Men alla bor inte i sådana kommuner – och framför allt inte i vårt område i Sigtuna.

Det här är en opinionstext publicerad i Dagens Samhälle. Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.

Publicerad: 18 november 2020 kl 11:15
Uppdaterad: 18 november 2020 kl 11:32

Skribent

Gert Höglund
boende i Sigtuna och ledamot i kommunstyrelsen (SD)