torsdag2 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Organisation

Ytan halveras i Huddinges nya kommunhus

Publicerad: 27 september 2021, 08:56

Så här är det tänkt att Huddinges nya kommunhus ska se ut.

Foto: Huddinge kommun

Huddinge bygger ett nytt kommunhus för 900 miljoner kronor. Det nya arbetssätt som pandemin gett upphov till gör att ytan per medarbetare kommer att halveras.

Ämnen i artikeln:

ArbetsmiljöRegion Stockholm

Johan Delby

jd@dagenssamhalle.se


I dag har Huddinge kommun sin verksamhet utspridd på ett fyrtiotal adresser. Nu är det tänkt att hela tjänstemannaorganisationen ska samlas i ett nytt kommunhus som byggs centralt.

I förra veckan fattade kommunstyrelsen beslut om bygget, och den 4 oktober väntas det klubbas i fullmäktige.

Flera omtag har gjorts när det gäller utformningen av de nya lokalerna. Det har också inneburit att de ska anpassas utifrån det nya arbetssätt som pandemin tvingat fram.

Enligt beräkningarna kommer 80 procent av medarbetarna att vara på plats bara tre dagar i veckan och jobba på distans resten av tiden. 20 procent väntas arbeta på kontoret fem dagar i veckan.

I de nuvarande lokalerna förfogar varje medarbetare över en yta på 25 kvadratmeter. I det nya kommunhuset är det tänkt att 12 kvadratmeter ska räcka.

LÄS MER: Flexkontoret här för att stanna – men inte i Linköping.

Bedömningen är att 600 kontorsplatser är tillräckligt, trots att 1 250 tjänstemän får huset som sin arbetsplats. Lokalerna ska innehålla ett stort antal mötesrum och så kallade fokusrum.

– Det känns väldigt bra att vi har hittat en placering för ett kommunhus som kommer Huddingeborna till nytta med nära service, en mer effektiv och samlad organisation, lägre hyreskostnader och med ett nytt bibliotek i anslutning. Det kommer öka vår attraktivitet som arbetsgivare och bli ett lyft för centrum, säger Daniel Dronjak (M), kommunstyrelsens ordförande, i ett pressmeddelande

Byggnaden ska ägas av kommunala Huddinge Samhällsfastigheter. Hyran beräknas bli 10–20 miljoner kronor lägre än vad Huddinge i dag betalar för sina lokaler.

I byggkostnaden på 900 miljoner kronor ingår också ett bibliotek.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev