tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Organisation

”Vården klarar inte av fler borgerliga experiment”

Svensk sjukvård står på flera sätt inför ett vägskäl. De kommande årens politiska vägval får avgörande konsekvenser för generationer framöver, skriver vänsterpartistiska landstingspolitiker från fem landsting.

Publicerad: 16 augusti 2018, 07:16

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

RegionerRegionvalVänsterpartietRekryteringSjuksköterskorBarnmorskorUndersköterskorArbetsmiljö

Det sjukvårdssystem vi byggt tillsammans för god vård till alla, oavsett vem vi är eller var vi bor riskerar ersättas av ett system där vi sorteras upp utifrån var det är lönsammast att bedriva vård. Det som har tagit lång tid att bygga upp går snabbt att riva ned.

Under många år har vi sett en tydlig trend där privata vinster och marknadsmekanismer får ett allt starkare grepp kring delar av vården. Primärvården tvingas genom lagstiftning leva under marknadsregler som på många håll utarmar sjukvården och gynnar de rikaste på bekostnad av de med störst behov. Nya Karolinskas miljardrullning till privata bolag påverkar sjukvården negativt för lång tid. Vården klarar inte av fler borgerliga experiment.

Den svenska sjukvården byggdes och drevs gemensamt därför att det inte är plånboken som ska avgöra om du får vård eller inte. Med borgerligt styre riskerar vi att landsting/regioner tvingas privatisera ännu fler delar av sjukvården.

Sjukvården har i dag problem att rekrytera och behålla personal. Det leder till att vårdplatser är stängda, köer växer och operationer ställs in, något som drabbar både patienter och personalens arbetsmiljö.

För att kunna bedriva en god sjukvård i hela landet kommer behovet att kunna rekrytera sjuksköterskor, barnmorskor och undersköterskor och annan personal de kommande åren vara stort. Lika viktigt är goda arbetsvillkor så att erfaren personal jobbar kvar. Arbetsmiljön inom stora delar av sjukvården gör människor sjuka och utbrända. Stressen och pressen är för stor, för få orkar arbeta heltid och många nyutbildade sköterskor hoppar av när de möter den verklighet som de förväntas leva sitt yrkesliv i.

Sjukvårdsyrkena måste bli mer attraktiva. Ett första steg är att korta arbetstiden. De som arbetar i verksamheter som bedrivs dygnet runt har det tuffast. Vi vill korta arbetstiden med bibehållen lön med målet sex timmars arbetsdag för rätt till vila och återhämtning. Det är ett viktigt steg för att personalen ska orka arbeta kvar.

Vi ser behov av betydande tillskott av ekonomiska resurser. Sjukvården kan i dag göra betydligt mer, vi lever längre och befolkningen ökar. Detta gör att staten behöver ta ett större ansvar för finansieringen av sjukvården. Inte minst om den ska fungera på lika villkor över hela landet.

Staten behöver öka statsbidragen men samtidigt sluta med detaljstyrning. De senaste årens, oavsett regering, allt mer omfattande riktade statsbidrag ger inte möjligheten att utvecklas efter de varierande behov som finns.

Vi ser sjukvården som en av valets viktigaste frågor. Därför är det så viktigt att vi efter valet får en politik för en jämlik sjukvård för oss alla och inte bara för några få.

Emil Broberg, gruppledare (V) region Östergötland

Linda Fleetwood, landstingsråd (V) region Kalmar

Eva Olofsson, oppositionsråd (V) Västra Götalandsregionen

LiseLotte Olsson, landstingsråd (V) Västerbottens landsting

Sara Svensson, gruppledare (V) region Skåne

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev