Organisation
Vår drivkraft är att vara bättre än landstinget
I debatten låter det som att vi vårdföretagare sitter och gnuggar händerna och täljer guld med smörkniv. Men vi investerar blod, svett och tårar - för medborgarnas skull. Drivkraften är att bedriva bättre vård än landstinget till lägre kostnader.
Publicerad: 7 juli 2015, 08:25
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
HumanResurs har sedan 2010 bedrivit primärvård enligt LOV (Lagen Om Valfrihetssystem). Den grundläggande tanken inför starten var att vi kan göra saker och ting bättre än landstinget.
Vi skulle undvika höga kostnader i form av inhyrda läkare och vara effektivare i omhändertagandet av patienter. Givetvis skulle vi även ha betydligt lägre overhead-kostnader. Helt enkelt bedriva primärvård både bättre och billigare än landstinget.
Med facit i hand så har vi begått ett antal fel genom årens lopp. Vi har även gjort rätt. Vi har haft bra arbetsmiljö, sämre arbetsmiljö, mindre personalomsättning och högre personalomsättning. Vi har förändrat tidböcker, scheman, lokaler, arbetsuppgifter och till och med bytt golv. Allt för att forma en verksamhet som kan göra saker och ting bättre och helst billigare än landstinget.
Framförallt har jag lärt mig vad primärvård är. Jag har i otaliga timmar bråkat med politiker, vårdvalsenhet, landstingsdrivna hälsocentraler och sjukhuskliniker. Allt för att kunna ge min personal bästa möjliga chans att göra saker och ting bättre än landstinget och helst till lägre kostnader.
När jag frågar min personal varför de arbetar på HumanResurs Hälsocentral så kommer ofta samma svar. De trivs så oerhört bra med sina kollegor. Och de har valt bort landstinget som arbetsgivare.
I en mindre organisation blir du oftast mer sedd. Däremot så kommer det inte kravlöst utan kräver att du både vill vara delaktig, ta ansvar och utveckla.
Som vd för HumanResurs HC AB (hälsocentral) och HumanResurs FH AB (företagshälsa) så har jag fått mål från ägare/styrelse att generera någon form av avkastning på satsat kapital.
Samma krav har alla företagsledare. En del lyckas bra, en del lyckas sämre. Men för ett företags existensberättigande är vinster en självklarhet. Lika självklart är det att man önskar att fonder, pensioner och annat sparande ska öka i värde.
Mitt uppdrag är att se till att vi gör saker och ting bättre än landstinget och till lägre kostnader.
Vi har under våren fått utstå påhopp från landstingsstyrelsen i Västernorrlands politiker, med Elisabet Strömqvist (S) och Erik Lövgren (S) i spetsen.
De har låtit landstingsdirektören arbeta fram ett förslag på vinstbegränsningar för vårdföretagen i Västernorrland.
Vinstbegränsningarna framstår i debatten som motmedlet mot minskade listningar av patienter, dålig arbetsmiljö, läkarbrist och djupa underskott.
LÄS ÄVEN: Förluster i välfärden det stora problemet.
Valfriheten ska man dock värna om. Förslaget är just nu parkerat för vidare utredning.
Det jag saknar i debatten är det fundamentala för vår existens; medborgarna. Ingen av politikerna har ställt frågan till oss vad eventuell vinst beror på och hur vi hanterar den.
I stället verkar det som att vi, på bekostnad av skattebetalarna, endast sitter och gnuggar händerna och täljer guld med smörkniv. Det glöms helt och hållet bort att en del av oss tar ut lägre lön under året för att kunna ta ut en del som vinst.
Det glöms bort att en del av oss startar nya vårdcentraler, köper in ny modern utrustning och satsar på nya tjänster till våra patienter. Framförallt verkar det glömmas bort att vi inte endast arbetar måndag till fredag 7.30 – 16.30 utan är närvarande och lever med våra verksamheter 365 dagar om året och 24 timmar om dygnet.
Vi investerar blod, svett och tårar. Vi ställer höga krav på vår personal. Vi är engagerade. Vi är drivna. Varför? För att göra saker och ting bättre än landstinget och till lägre kostnader.
Det jag är stoltast över att ha uppnått med min verksamhet är att vi utvecklat primärvården som helhet i Västernorrland. Både i vårt sätt att arbeta, men även som ett startskott för landstingets egna enheter. Fokus har i större utsträckning hamnat på patienterna.
Jag kan nöjt påstå att vi, 2015, gör många saker bättre än landstinget och vi gör det till 95 procent av kostnaden. Trots att det kostat mig ett antal gråa hårstrån och ett allt högre hårfäste.
Jonas Alexandersson, vd, HumanResurs
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.