Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Organisation

V: Låt barn och unga åka gratis tunnelbana

En halv miljard extra till primärvården, en miljard till personal i sjukvården – och avgiftsfri kollektivtrafik för alla upp till 18 år. Det är de viktigaste beståndsdelarna i Vänsterpartiets budget för Stockholms läns landsting 2018. Satsningarna finansieras med en skattehöjning på 30 öre.

Publicerad: 30 maj 2017, 09:16

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Många ansträngda avdelningar skriker efter arbetstidsförkortning.”

Foto: Sari Gustafsson/TT


Ämnen i artikeln:

VänsterpartietStockholm

Stockholms läns landsting har haft borgerligt styre i över tio år. Under denna tid har hälsoklyftorna i länet stadigt ökat – det skiljer i dag 18 år i livslängd mellan en högutbildad Danderydsbo och en lågutbildad Vårbybo. Sjukvården i Stockholm har blivit allt mer marknadsstyrd, till förmån för de bemedlade, på bekostnad av de socioekonomiskt svagare. Sedan alliansen överlät åt riskkapitalisterna att sköta sjukvården styrs den, i allt större utsträckning, inte efter stockholmarnas behov av vård, utan aktiebolagens behov av vinst.

Dessutom har vi en brinnande sjukvårdskris med hundratals stängda vårdplatser, tusentals operationer som ställs in med kort varsel, och personal som flyr sjukvården.

Även om Stockholm har en kollektivtrafik som överlag är välfungerande, finns framförallt i tunnelbanan en trängsel som många upplever som otrygg. Många stängs också ute av det höga priset på SL-kortet, som under borgerligt styre blivit dyrare. Borgarna gör inte tillräckligt för att bygga bort trängseln, eller för den delen främja en tillgänglig kollektivtrafik som gör att fler väljer bort bilen.

Borgerlig politik varken kan eller tycks vilja lösa länets problem. Därför behövs ett maktskifte i Stockholms läns landsting.

I vår budget för 2018 satsar vi på personalen, patienterna och resenärerna. På barn, unga och äldre. Vår enskilt största budgetpost är en personalmiljard – en miljard kronor på sjukvårdspersonalen för att lösa sjukvårdskrisen. Vi är enda parti, tycks det, som är beredda att avsätta de resurser som krävs för att få sjuksköterskorna att komma tillbaka till Stockholms läns landsting.

Personalmiljarden möjliggör bland annat löneökning, ökad grundbemanning, vidareutbildning och mer inflytande – Stockholms sjuksköterskor och undersköterskor ska ha högre lön, fler kollegor och mer uppskattning. Vår personalsatsning rymmer också utökade försök med arbetstidsförkortning med bibehållen lön, och permantering av pågående försök, vilket många ansträngda avdelningar skriker efter.

Vi avsätter en halv miljard kronor för att lyfta primärvården och öka vårdcentralernas tillgänglighet. Primärvården ska vara den första anhalten för stockholmare som söker sjukvård. Därför är det viktigt att vårdcentralerna håller öppet längre än i dag och att de har kompetensen att ta hand om våra vanligaste sjukdomar. Det betyder att vårdcentralerna behöver ha högre beredskap än i dag att arbeta med psykisk ohälsa.

Vår vision för Stockholms kollektivtrafik är enkel och konkret – vi vill att fler ska välja bort bil till förmån för buss, tunnelbana och pendeltåg. För att det ska bli verklighet behöver kollektivtrafiken byggas ut ytterligare, och vara ekonomisk tillgänglig för alla. Vi motsatte oss borgarnas och Miljöpartiets pakt om högre SL-taxa när den slöts förra året.

I vår budget finns ingen höjning av SL-kortet. Istället tar vi ett första steg mot avgiftsfri kollektivtrafik – fritt resande för barn och unga upp till 18 år, och för pensionärer under lågtrafik. Vi vet att biljettpriset i dag utestänger många, särskilt unga och pensionärer. Vi gör det också för att barn och unga ska se bussen, tuben och tåget som det självklara färdmedlet i framtiden.

Vi finansierar våra satsningar dels med en skattehöjning på 30 öre, vilket vi tycker är rimligt i ett välbeställt län med låg sammantagen skattesats i jämförelse med andra län, dels genom att sätta stopp för det slöseri som det moderatledda borgerliga styret ägnat sig åt i lite mer än två mandatperioder.

Det betyder inga fler skoningslösa konsultavgifter eller häpnadsväckande dyra upphandlingar. Inga nya skenande vårdval. Vi vill att stockholmarnas skattepengar i så hög utsträckning som möjligt går till sjukvård och kollektivtrafik istället för dyra stödstrumpor och skyhöga konsult- och landstingsrådsarvoden.

Vår politik omfördelar makt och resurser så att alla stockholmare ges möjlighet att påverka samhället och sina egna liv. Vi arbetar för att hålla ihop länet med en välkomnande kollektivtrafik och utjämning av hälsoklyftorna. Vår budgets vinnare är personalen, patienterna, resenärerna och barnen.

Gunilla Roxby Cromvall, gruppledare (V), Stockholms läns landsting

Håkan Jörnehed, landstingsråd (V), Stockholms Läns landsting

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

VänsterpartietStockholm

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev