tisdag21 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Organisation

V: Absurt att sälja sjukvården på börsen

Som vänsterpartister ser vi det absurda i att en stor del av sjukvården nu är ute på börsförsäljning. Vi tycker inte att vården ska vara vilken marknad som helst, skriver Karin Rågsjö, vårdpolitisk talesperson (V), och Håkan Jörnehed, landstingsråd Stockholms läns landsting (V).

Publicerad: 18 juli 2018, 14:45

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Vinster i välfärdenPrivat driftVälfärd

I förra veckan slog beskedet ned om att den franska Vårdjätten Ramsay Générale de Santé ville köpa upp vårdbolaget Capio. Med 120 sjukhus och drygt 23.000 medarbetare är Ramsay Générale de Santé den största ägaren av privata sjukhus i Frankrike.

Nu är det nämligen dags att sälja det börsnoterade bolaget Capio. En jätte på den svenska vårdmarknaden.

Capio hade en avkastning på 15 procent av investerat kapital 2016. Högre än till exempel Nordea. Capios mission som aktiebolag är inte att i första hand värna patienterna och därmed välfärden, utan sina aktieägare.

”Den stora franska vårdjätten skulle med köpet av Capio få en unik position inom den privata europeiska hälsovårdssektorn med närvaro i sex länder och med stor underliggande tillväxtpotential”, skriver det franska företaget i ett pressmeddelande. Ramsay Générales vd säger till Svenska Dagbladet att målet är att bygga en europeisk vårdjätte.

Fokus på att utveckla välfärden? Glöm det. Här handlar det om vinst.

Ett par timmar senare skickade Capio ut ett pressmeddelande i vilket styrelsen nobbade budet. Styrelsen ansåg att budet var för snålt och att bolaget är värt mer än 6,8 miljarder kronor.

Man får smaka på orden: tillväxtpotential, ”6,8 miljarder är för lågt”, vårdjätte.

Samtidigt inte ett ord i media om patienter, vårdutveckling eller välfärd. Inte så konstigt. Detta handlar om affärer och för Capios del affärer finansierade av skattemedel.

Vårdpersonal inom Capiokoncernen kunde läsa i tidningen att de snart skulle jobba i ett franskt jätteföretag men vem bryr sig om personalen när miljarder står på spel och aktieägarna darrar av iver att få hem vinsten.

Som vänsterpartister ser vi det absurda i att en stor del av sjukvården nu är ute på börsförsäljning. Vi tycker inte att vården ska vara vilken marknad som helst. På längre sikt kan vi få in företag som har som agenda att bygga upp helprivat sjukvård dit de som enbart har specifika sjukvårdsförsäkringar kan söka sig. Det riskerar att man inte längre ger vård efter behov utan vård till dem med tjockast plånbok. Vårdjätten Ramsay Générale de Santé levererar i dag en helt privatfinansierad vård i Frankrike. Självklart kan de se att den utvecklingen också är möjlig i Sverige.

Genom högerpolitiker (inklusive SD som är ett rasistiskt högerparti) som har lierat sig med näringslivet där vårdföretagen samspelar med de stora försäkringsbolag, förses redan i dag 700.000 personer med privata sjukförsäkringar. Marknaden finns och med högerpolitiker vid makten är det den utvecklingen vi går till mötes.  Det handlar om att tjäna pengar på sjukvård. De som har råd att betala för en privat sjukförsäkring får operationer och vård framför dem med sämre inkomst, samtidigt som vårdföretagen tjänar ordentligt med pengar på de patienter som är villiga att betala. Detta går helt emot att alla ska få den vård de har behov av.

Vänsterpartiet vill fortfarande begränsa vinstjakten. Vi är inte ensamma. En färsk undersökning gjord av Sveriges Radio visar att tre av fyra tillfrågade vill begränsa vinstjakten.

Det är hög tid att begränsa näringslivets, försäkringsbolagens och vårdbolagens inflytande på hälso- och sjukvården. Vi måste bygga en hälso- och sjukvård som är jämlik och tillgänglig och där personal och patienter är i fokus. Inte vinsten för aktieägarna.

Karin Rågsjö, Vårdpolitisk talesperson (V)

Håkan Jörnehed, landstingsråd Stockholms läns landsting (V)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev