tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Organisation

Usb-minne med patientdata försvann i tvätten – region får böter

Publicerad: 27 april 2023, 11:07

Uppgifter om 1934 personer fanns på usb-stickan som en regionanställd tappade bort. Regionen har nu skärpt sina rutiner.

Foto: Mostphotos

Region Skåne får betala en sanktionsavgift för ett borttappat usb-minne med okrypterade personuppgifter om patienter. Allvarligt, anser Integritetsskyddsmyndigheten (IMY).

Ämnen i artikeln:

Integritet

Åsa Nilsson

asa.nilsson@dagenssamhalle.se


IMY begär att Region Skåne ska betala 200 000 kronor i sanktionsavgift för ett borttappat usb-minne. På det fanns okrypterade känsliga personuppgifter och personnummer om nästan 2 000 personer. Datan kom från ett register om kranskärlssjukdomar.

Stickan försvann när en medarbetare lämnade in sina kliniska kläder för tvätt, utan att komma ihåg att tömma fickan.

Usb-minnet är fortfarande försvunnet och det i sig är en försvårande omständighet, anser IMY. Det gör också att det är oklart om och i så fall i vilken utsträckning som personuppgifterna har läckt ut till obehöriga.

IMY:s bedömning är att Region Skåne inte har vidtagit tillräckliga säkerhetsåtgärder för att skydda uppgifterna och därmed brutit mot dataskyddsförordningen.

Att dels förvara uppgifter på ett flyttbart media, som usb, innebär betydande risker för oavsiktlig spridning. Och om man ändå väljer att spara personuppgifter så bör informationen vara krypterad, konstaterar IMY som kallar händelsen allvarlig. Ansvaret att skydda personuppgifterna är regionens:

− I det ansvaret ingår bland annat att vidta både tekniska och organisatoriska säkerhetsåtgärder för att skydda personuppgifterna, till exempel att regionen i det här fallet skulle tillhandahållit krypterade usb-minnen. Det ska vara lätt att göra rätt för personalen, säger tf. enhetschef Linn Sandmark som beslutat i ärendet.

Efter händelsen har Region Skåne bland annat infört ett nytt krypteringssystem och nya rutiner för upphittade föremål på tvätteriet och i kundcenter. Regionen har också beslutat att betala ut ersättning till drabbade registrerade om de begär det.

Läs mer

Oskyddade personuppgifter i e-posten – nu granskas regionen

Skickade kallelser i fönsterkuvert – får böta

Allt fler attacker för att komma åt personuppgifter i vården

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev