Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Organisation

Tuffare regler ska stoppa dyra utköp

Publicerad: 9 februari 2021, 11:32

”Jag är övertygad om att vi hade kunnat undvika situationen om vi hade haft de här rutinerna på plats tidigare”, säger kommunstyrelsens ordförande Daniel Filipsson.

Foto: Paul Bjorkman/Alingsås kommun, Tommy Alvén/Mostphotos

Politikerna i Alingsås skärper greppet för att hejda dyra utköp av medarbetare. I fortsättningen ska bara kommundirektören ha rätt att fatta sådana beslut.


Stefan Helte

sh@dagenssamhalle.se


Bakgrunden är, enligt Alingsås tidning, att Alingsås kommun under förra året köpte ut en tidigare bygglovschef efter att denne hade ljugit i sitt cv, något chefen har förnekat. Uppgörelsen kostade kommunen en halv miljon kronor och väckte reaktioner både bland allmänheten och politiker.

Nu har ett åtgärdspaket som ska komma till rätta med felaktiga rekryteringar och dyra utköp landat på kommunstyrelsens bord.

Ett av förslagen är att kommunstyrelsens reglemente och delegationsordning ändras. I framtiden ska bara kommundirektören kunna fatta beslut om individuella överenskommelser om arbetsbefrielse med full lön om denna överstiger tre månader. I dag kan även förvaltningschefer besluta om sådana överenskommelser.

– Vi stärker arbetsgivarens och politikens roll i såväl anställningsförfarandet som vid avslutande av anställning. Jag är övertygad om att vi hade kunnat undvika situationen med den tidigare bygglovschefen om vi hade haft de här rutinerna på plats tidigare, säger kommunstyrelsens ordförande Daniel Filipsson (M) till Alingsås tidning.

I åtgärdspaketet ingår även att bland annat bakgrundskontrollen vid rekryteringar ska skärpas.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev