tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Organisation

Stoppa utvisningarna av kristna med asylskäl

Nyligen begick Mahmoud, en ung afghansk kristen kille från Jönköping, självmord efter att ha gett upp hoppet om en framtid i Sverige. Jag föreslår nu sju konkreta politiska förslag för att få ett stopp på utvisningar av kristna till länder där de förföljs och mördas, skriver Christian Mölk pastor i Pingstkyrkan Härnösand.

Publicerad: 8 oktober 2018, 18:05

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

MigrationsverketAsylsökandeMänskliga rättigheterReligionMigrationMigrationspolitik

I SVT Jönköping kunde vi den 3 oktober se att Mahmoud, en ung afghansk man i Jönköping  som nyligen begick självmord, efter att några dagar tidigare för fjärde gången ha fått avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd. Han var kristen och skulle utvisas till Afghanistan, ett land där kristna förföljs och mördas. Till slut gav han upp hoppet om en framtid i Sverige och tog sitt eget liv.

Mahmoud var en av många unga människor som flytt ett krigsdrabbat land utan fred och frihet, och som inte vill något annat än att lära sig svenska, utbilda sig, jobba och leva med den religionsfrihet som vi tar för givet.

Kristna är den mest förföljda religiösa gruppen i världen och har därför ett legitimt asylskäl, speciellt när de kommer från länder där kristna förföljs och mördas för sin tro. Trots att det är emot svensk lag att utvisa kristna till länder där kristna förföljs och mördas så gör Sverige just det.

Trots att det i Sverige är en lagstadgad mänsklig rättighet att få byta religion och konvertera, så utvisar Sverige konvertiter till länder där deras nya tro leder till förföljelse. Vid ett återvändande till Afghanistan skulle en konvertering exempelvis innebära dödsstraff eftersom de enligt afghansk lag betraktas som avfällingar från islam.

Men nu i denna sorgens stund är det inte rätt tid att leta skyldiga och kasta anklagelser till höger och vänster. Nu är i stället tid att låta Mahmouds död få bli starten på en politisk förändring som ger dessa unga afghaner en möjlighet till ett nytt liv.

I samband med valet gjorde jag en undersökning bland våra politiska partier om vad de anser om att Sverige utvisar kristna till länder där kristna förföljs och mördas och vad de vill göra för att förändra detta. Utifrån de svar jag fick in föreslår jag följande sju konkreta politiska förslag för att få ett stopp på dessa orättfärdiga utvisningar:

Stoppa omedelbart alla utvisningar till Afghanistan.
Uttala att kristna under inga omständigheter får utvisas till länder där kristna förföljs och mördas.
Förtydliga lagstiftningen kring ”alternativt skyddsbehövande”.
Återinför paragraferna ”särskilda och ömmande skäl” och ”övriga skyddsbehövande”.
Inför permanenta uppehållstillstånd som norm.
Utbilda Migrationsverkets personal som hanterar konvertit-ärenden.
Förbättra Migrationsverkets landbedömningar.

Vi kan inte längre rädda Mahmouds liv men vi kan rädda andra som valt att konvertera till kristendomen. För Mahmoud är inte ensam om sitt öde. Det finns andra som precis som Mahmoud får avslag på sina asylansökningar. Andra som förlorat hoppet om en framtid och ser självmord som en sista utväg. Än finns det tid att rädda deras liv. Det som krävs är politisk vilja och handlingskraft.

Christian Mölk, pastor i Pingstkyrkan Härnösand

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev