onsdag7 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Organisation

Stockholms läns landsting måste vårda sin personal

När det pratas om vårdköer och stängda vårdplatser är det oftast Vårdförbundets personalgrupp som saknas. Den ansträngda situationen drabbar inte bara våra medlemmar och andra personalkategorier inom vården, utan även länets invånare som är i behov av vård.

Publicerad: 16 oktober 2018, 13:53

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Situationen inom vården är ansträngd. Foto: Mathias Bergeld/Bildbyrån.


Ämnen i artikeln:

BarnmorskorVårdköerHyrpersonalRegionernas ekonomiSLLVårdförbundet

Nu är det avgjort vilka som ska styra Stockholms läns landsting under mandatperioden och vi välkomnar Miljöpartiet in i den nygamla ledningen. Det står ännu inte klart vad det nya styret har för program för mandatperioden. Därför vill vi i Vårdförbundet, avdelning Stockholm, påminna om det brev vi skickat till olika partier i landstinget där vi lyfter vad vi ser som de största utmaningarna i vårt landsting och vad som behövs för att skapa en vård i världsklass för alla.

Vårdförbundet, som organiserar landets 114 000 legitimerade barnmorskor, biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor och sjuksköterskor, är mycket oroade över situationen inom hälso- och sjukvården. När det pratas om vårdköer och stängda vårdplatser är det oftast de personalgrupper som Vårdförbundet organiserar som saknas. Den ansträngda situationen drabbar inte bara våra medlemmar och andra personalkategorier inom vården. Den drabbar dessutom länets alla invånare den dagen de är i behov av vård.

Stockholms läns landsting har landets högsta landstingsskatt och Sveriges rikaste och friskaste invånare. Detta borde ge förutsättningar för en vård i världsklass, men då måste landstingsledningen satsa resurserna på rätt saker. Här ser Vårdförbundet gärna att de förhandlingar som pågår mellan de olika partierna i landstingsfullmäktige fokuserar på ett antal grundläggande funktioner för att säkerställa att vården fungerar.

Först behöver en stabil och långsiktigt hållbar grundbemanning säkras. För att lyckas med det behöver villkoren för de fast anställda vara konkurrenskraftiga. Vi ser med oro på att landstingets kostnader för inhyrd personal har ökat kraftigt sedan 2015, från cirka 350 miljoner kronor till över 550 miljoner kronor för 2017, och det är kostnaderna för inhyrda sjuksköterskor som ökar snabbast.

Enligt SKL:s senaste bemanningsrapport för andra kvartalet 2018 fortsätter kostnaderna att öka, inte minst i Stockholms läns landsting, medan andra landsting och regioner har lyckats vända utvecklingen. Detta är en varningssignal och borde vara en högt prioriterad fråga för den som vill få bästa möjliga vård för varje skattekrona.

Vårdförbundet vill understryka att vi inte är emot bemanningsföretag inom vården. Många av våra medlemmar arbetar för bemanningsföretag och det är bra att dessa företag finns, för att täcka upp vid bemanningstoppar och tillfällig frånvaro med mera. Det kan dock aldrig vara ett recept för att lösa grundbemanningen inom vården.

För det andra behöver vården utvecklas och den utvecklingen sker lämpligast ute i verksamheten, där de anställda bidrar med sin kompetens. Då måste arbetsgivaren erbjuda konkurrenskraftiga villkor och förutsättningar för medarbetarna att kunna vidareutbilda sig och ta emot studenter och nyutbildade på ett bra sätt.

Sjuksköterskeyrket är unikt på många sätt, och man har hela Sverige som potentiell arbetsmarknad. Om landstinget vill kunna rekrytera morgondagens medarbetare och behålla dem som arbetar hos oss idag måste lönerna vara konkurrenskraftiga. Då kan inte landstinget ägna sig åt ”interna lönekarteller” som förhindrar enskilda vårdgivare att sätta den lön de behöver för att kunna attrahera rätt kompetens.

Sammanfattningsvis behöver landstingsledningen prioritera sin roll som arbetsgivare om man vill kunna leverera sina löften till medborgarna om kortare köer och högre kvalitet. Vårdförbundet bidrar gärna som en konstruktiv part för de partier som är intresserade och kommer därför att bjuda in till samtal under hösten.

Sineva Ribeiro, förbundsordförande Vårdförbundet

Gunilla George, ordförande Vårdförbundet, avdelning Stockholm

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev