måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Organisation

Stockholm behöver nya styrformer

Kvaliteten i välfärden ligger i mötet mellan personal och brukare. Under 2016 kommer Stockholms stad att pröva modeller för ökat inflytande inom hemtjänsten.

Publicerad: 21 januari 2016, 10:04

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Det personliga mötet inom hemtjänsten måste prioriteras. Det går inte att enbart mäta siffror.


Ämnen i artikeln:

VälfärdstjänsterNew public managementVälfärdVinster i välfärden

Under årtionden har den svenska välfärden i allt högre utsträckning styrts av det som kallas för New Public Management och som präglas av detaljrika kvantitativa uppföljningar av verksamheter.

Det har lett till en överstyrning som inte skapat rätt förutsättningar för personalen att göra sitt jobb och i förlängningen säkrar det inte kvaliteten i välfärden. Därför tittar Stockholm nu på nya styrformer som ska utgå från tillit, bortom New Public Management.

Konkurrensutsättning har skapat nya, större behov av uppföljning och utvärdering. Medborgarna har blivit kunder som aktivt ska välja bort det som är sämre med hjälp av noggrant insamlad information.

Det är positivt att vi intresserar oss för kvaliteten i välfärden, men vi når inte långt om vi mäter fel saker.

Det går alldeles utmärkt att registrera vilket klockslag hemtjänsten kommer till en äldre - antal minuter för besöket och bocka för varje insats som har gjorts, till exempel dusch, matlagning och städning.

Men hur mycket säger det egentligen om mötet mellan den äldre och personalen. Hur vet vi att besöket höll god kvalitet?

Vi ser dessutom en situation inom flera välfärdsområden där allt mer tid går till uppföljning av innehållet, på bekostnad av själva innehållet.

Vi har socialsekreterare som ägnar allt mer tid till pappersarbete medan det viktiga mötet med klienten får stå tillbaka. Många yrkesgrupper beskriver i dag en liknande arbetssituation där mindre tid går till den viktiga kärnverksamheten.

Lärare, barnskötare, undersköterskor och många fler ser sina arbetsuppgifter styras i detalj. Mitt bland alla riktlinjer, mallar och styrdokument är vi på väg att förlora något ovärderligt – personalens yrkeskunnande och det mänskliga mötet.

Kvaliteten i välfärden skapas av medarbetarna. Vår kunniga, erfarna personal måste få utrymme att använda sina kunskaper.

De som kan verksamheten bäst är också mest lämpade att delta i verksamhetsutveckling – och prioritera tiden.

En ny styrform för välfärdssektorn måste utgå ifrån tillit. Vi måste komma bort ifrån överstyrningen och ge plats till professionen.

I Stockholm försöker vi hitta sätt att skapa en kultur som präglas av tillit till de anställda och deras professionella förmåga. För att kunna göra det måste politikerna och cheferna släppa på kontrollen utan att släppa på ansvaret. Vi ska självklart inte sluta med uppföljning, men vi ska göra uppföljningen på ett rimligt sätt.

Under 2016 kommer vi att pröva modeller för ökat inflytande för såväl personal som brukare inom hemtjänsten, bland annat med inspiration från Skönsmomodellen. Utvecklingen måste gå åt det hållet inom fler områden.

Kvaliteten i välfärden ligger i mötet mellan personalen och brukarna. Det ligger i sin natur att det inte går att mäta enbart i siffror.

Vi måste hitta nya styrformer som bygger på tillit. Där medarbetare får utrymme att göra sitt jobb, använda sina yrkeskunskaper och använda betydligt mer av sin tid till det personliga mötet.

Det är dags att lämna detaljstyrningen bakom oss och verkligen sätta kvaliteten i fokus.

Clara Lindblom, Äldre- och personalborgarråd (V) Stockholm

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev