fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Organisation

Schysta villkor viktigare än högre vinst

Vi tillhör växande branscher som inte ska vara bidragsberoende genom subventionerade arbetsgivaravgifter för unga. Våra branscher har alltid bestått av många unga. Det vi behöver är bättre arbetsvillkor så att de unga orkar stanna ett helt yrkesliv, replikerar Handelsanställdas förbund och Hotell- och restaurangfacket.

Publicerad: 14 november 2014, 10:31

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Att subventionera anställningar i våra branscher är dyrt och onödigt.


Ämnen i artikeln:

UngdomsarbetslöshetArbetsmarknadSkatterArbetslöshet

REPLIK. Den sänkta arbetsgivaravgiften för unga är dyr och kostar skattebetalarna 18 miljarder kronor om året. Den är ineffektiv och har inte fått ner ungdomsarbetslösheten. Andelen unga i våra branscher har heller inte ökat sedan den infördes 2007. Det har Handels kunnat visa i flera rapporter.

Hotell- och restaurangfacket kan bekräfta bilden, där andelen unga i branschen också är densamma som innan den skattesubventionerade arbetsgivaravgiften infördes.

Att artikelförfattarna från Visita, Svensk Handel och Almega i sin debattartikel Höj inte priset på ungas jobb, Löfven i Dagens Samhälle målar upp scenarier där företag skulle gå omkull och personal sägas upp skapar endast onödig oro. Våra branscher har alltid bestått av många unga och vi vet av erfarenhet att arbetsgivare anställer så många som behövs för att klara sin verksamhet.

11 procent inom besöksnäringen är dessutom anställda med någon form av statligt anställningsstöd. Det fångar upp människor som exempelvis saknar gymnasiekompetens och arbetslivserfarenhet, och kommer fortsätta göra det även om arbetsgivaravgiften för unga återställs.

Bland det som upprör oss mest i debattartikeln är synen på våra branscher. De beskriver det som problematiskt att en arbetsgivare kanske väljer en utbildad erfaren person framför en oerfaren outbildad person. Som om våra branscher enbart vore till för oerfarna och unga som behöver arbetslivserfarenhet!

Vi tillhör båda växande branscher i utveckling som inte ska vara bidragsberoende i form av subventionerade arbetsgivaravgifter. Många får sitt första jobb hos oss men sällan det andra eller det tredje. Detta är ett problem. Vi lyckas inte behålla kompetent personal och våra branscher har blivit genomgångsbranscher.

Att så många anställda endast orkar stannar några år är en ödesfråga för hela branschen. Något som borde oroa arbetsgivarorganisationerna betydligt mer än att företag kommer att få en lägre vinstbonus i samband med en borttagen arbetsgivarrabatt på unga.

De som på allvar bryr sig om de unga och branschernas framtid borde fokusera mer på schysta villkor. På hur vi tillsammans kan utveckla branscherna så att de anställda orkar jobba kvar ett helt yrkesliv. På hur vi tillsammans kan attrahera fler att utbilda sig och göra karriär. Det vinner både de anställda och arbetsgivarna på.

Therese Guovelin, ordförande Hotell- och restaurangfacket

Susanna Gideonsson, förbundsordförande Handelsanställdas förbund

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev