Organisation
Personalbrist slår ut vården
Publicerad: 18 december 2014, 04:01
Vårdplatser finns men personal saknas. Över 2 000 sjuksköterskor behövs runt om i landet.
De svenska sjukhusen saknar just nu 2 000 sjuksköterskor. 870 vårdplatser är stängda på grund av personalbristen. Det visar Dagens Samhälles kartläggning. Chefer talar om en exceptionell situation och att läget är värre än någonsin.
Nödrop hörs från vårdavdelningar runt om i landet. Sjuksköterskorna hinner inte med patienterna och har heller inte tid att handleda nya sjuksköterskor. Rapporterna duggar tätt om stor personalomsättning och stängda vårdplatser.
Dagens Samhälle har kartlagt hur många sjuksköterskor som landets 68 akutsjukhus omedelbart skulle behöva anställa tillsvidare eller på vikariat. Resultat: 2 000 sjuksköterskor saknas och 870 vårdplatser är stängda på grund av sjuksköterskebristen.
Danderyds sjukhus i Stockholms läns landsting skulle behöva anställa ytterligare 75 sjuksköterskor. I sjukhusets personaltidning skriver vd Stefan Jacobson att han aldrig tidigare under sina 37 år inom sjukvården i Stockholms län har varit med om att på grund av personalbrist tvingas stänga vårdplatser långt in på hösten.
– Det är en exceptionell situation, säger Stefan Jacobson.
Bristen är störst på sjukhusets vårdavdelningar. 52 vårdplatser är stängda eftersom de inte kan bemannas. Det innebär att patienter skickas hem från akuten fast de borde läggas in. Bara de allra sjukaste får en sjukhussäng.
– Det gör jobbet på vårdavdelningarna tungt och vi får ännu större personalomsättning, säger Stefan Jacobson.
I Region Skåne fattas strax över 300 sjuksköterskor och regionen söker med ljus och lykta efter mer personal. HR-chefen på Skånes universitetssjukhus, Gudrun Berggren, berättar om annonsering i TV 4, medverkan på rekryteringsmässa i Köpenhamn och att sjuksköterskor söks i hela EU.
– Läget är allvarligt. Vi förlorar netto cirka 10 sjuksköterskor i månaden, säger Gudrun Berggren.
På sjukhusen i Malmö och Lund har det varit fortsatt tufft efter sommaren. Normalt brukar personalläget ljusna i september, men eftersom många skjutit på sin semester var det i år så ont om personal att extra ersättning fortsatt erbjöds dem som tog extrapass. Och fortfarande är 100 vårdplatser stängda.
Sjuksköterskor som arbetar på de tyngsta vårdavdelningarna får nu ett lönetillägg på 1 500 kronor i månaden och nästa år ska helgtjänstgöringen glesas ut för dem som arbetar varannan helg. Nyutbildade ska också få en bättre introduktion.
– Många nyutbildade sjuksköterskor börjar på de tunga avdelningarna och belastningen som möter dem gör att de efter ett par år söker sig vidare, säger Gudrun Berggren.
Flera andra sjukhus uppger också att de har svårt att bemanna vårdavdelningar och att de behöver fler grundutbildade allmänsjuksköterskor. Men det är framför allt stor brist på vidareutbildade sjuksköterskor. Särskilt inom intensivvård, operation, narkos och psykiatri.
Drygt 100 sjuksköterskor fattas på de tre sjukhusen i Sörmland. Divisionschefen Hans Svensson uppger att landstinget inte har svårt att nyrekrytera men att obalansen ändå består eftersom många sjuksköterskor slutar.
– Många vidareutbildar sig, vilket vi ju gärna ser att de gör, säger Hans Svensson, som bland annat ansvarar för vårdplatsenheter, akutmottagningar och ambulanssjukvården.
Så trots att 114 sjuksköterskor anställts mellan december 2013 och september i år råder det stor brist. För patienterna innebär det långa väntetider på akutmottagningarna samt trängsel på överbelagda vårdplatsenheter.
– Det kan påverka patientsäkerheten, säger Hans Svensson.
För att hålla sig väl framme när 21 landsting slåss om samma personer har Sörmland inrättat en särskild tjänst som sjuksköterskerekryterare. Sedan två år ägnar sig Ulrika Hedsand på halvtid åt att locka såväl nyutbildade som erfarna sjuksköterskor.
– Det är viktigt att vara aktiv. Sjuksköterskorna har ju många arbetsgivare att välja på, säger Ulrika Hedsand, som själv är sjuksköterska.
Hon åker till rekryteringsmässor, söker personal via sociala medier, arrangerar studerandeträffar på sjukhusen och skickar brev till dem som utbildar sig på närliggande högskolor. Då påpekar hon att en nyexaminerad sjuksköterska kan få en månadslön på omkring 24 500 kronor.
Allt fler nyutbildade får nu gehör för sina krav på minst 24 000 kronor i ingångslön. Landstingens jakt på sjuksköterskor leder också till höjda löner för de erfarna. På vissa sjukhus har de fått påökt med uppemot 10 procent.
Och nu pågår planeringen inför nästa sommar. Tillsvidaretjänster i stället för vikariat är lockbeten i rekryteringen, som redan är i full gång.
Fler artiklar och mer grafik i tidningen. Pröva en gratis prenumeration.