torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Organisation

MSB får i uppdrag att aktivera civilplikten i räddningstjänsten

Publicerad: 9 januari 2023, 08:33

Att civilplikten ska återinföras i någon form meddelades av ministern för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin (M) tidigare i höstas. Med dagens besked tas ytterligare ett steg. Foto: Henrik Montgomery/TT

Regeringen vill återinföra civilplikten. MSB får nu i uppdrag att förbereda för en aktivering av civilplikten för räddningstjänsten.

Ämnen i artikeln:

Civilt försvarRegeringen KristerssonRäddningstjänstenModeraternaMSBFörsvarspolitik

– Vi går tillbaka till en situation där vi har en formaliserad civilplikt parallellt med värnplikten, säger statsminister Ulf Kristersson (M) på en pressträff.

Civilplikt innebär att svenska medborgare kan få rycka in till samhällsviktiga verksamheter, som exempelvis sjukvård och räddningstjänst, vid höjd beredskap eller krig.

Civilplikten har varit vilande sedan 2010, men i våras gick Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) ut med att den dåvarande regeringen skyndsamt borde se över återinförandet för att hjälpa samhället att fungera även vid höjd beredskap vid kris och krig.

Nu får MSB i uppdrag att förbereda för en aktivering av civilplikten inom kommunal räddningstjänst. Regeringen ska ta beslut om uppdraget på torsdag.

MSB ska redovisa sitt uppdrag senast den 1 mars.

Enligt regeringen är frågan viktig när Sveriges totalförsvar ska stärkas. Den kommunala räddningstjänsten är i dag inte dimensionerad för att hantera en krigssituation säkert och effektivt.

Enligt en utredning från i höstas om skydd för civilbefolkningen bör cirka 3 000 civilpliktiga utbildas under en femårsperiod för att förstärka räddningstjänsten. Kostnaden beräknades till 3,5 miljarder kronor.

De civilpliktiga ska enligt regeringen både kunna hjälpa den kommunala räddningstjänsten i det vanliga arbetet med exempelvis skogsbränder och trafikolyckor – och rycka in under höjd beredskap. Då kan det handla om sådant som att röja farliga områden och insatser mot kemiska stridsmedel.

Regeringen uppger att det kan bli aktuellt med aktivering av civilplikt inom fler områden. Frågan ses just nu över av regeringskansliet.

Att civilplikten ska återinföras i någon form meddelades av ministern för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin (M) tidigare i höstas. Med dagens besked tas ytterligare ett steg.

/TT

Fakta: Civilplikt

Civilplikt är den civila motsvarigheten till värnplikt.

Inom civilplikten kan man göra lumpen som exempelvis räddningsman, sanerare, kraftledningsreparatör eller flygplatsbrandman.

En civilpliktig befattning får inte vara stridande, ordningsuppehållande eller bevakande på något sätt.

Det centrala är att se till att viktiga delar av samhället fungerar vid krigsfara och i krig.

Sedan 2008 genomförs ingen grundutbildning för civilplikt, men regeringen kan återinföra skyldigheten att göra civilplikt om det finns behov av det.

Källa: Rekryteringsmyndigheten

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev