Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Organisation

”Landstingen missköter sin roll”

Publicerad: 1 februari 2017, 23:15

Börje Eriksson, grundare av Skandinavisk Hälsovård. Foto: Hasse Eriksson

Läkaren Börje Eriksson är en av vårdbemanningens pionjärer som grundare av bolaget Skandinavisk Hälsovård år 2000. Han är trött på den intensiva debatten om bemanningsbolagen i vården.


Ämnen i artikeln:

VårdbemanningBemanningsföretag

Han skräder inte orden, bemanningsveteranen Börje Eriksson.

– Bemanningsbranschen beskrivs som girigbukar som åderlåter landstingen på pengar. Man skyller svag kontinuitet och kostnadsökningar på bolagen. I själva verket är det landstingen som missköter sin roll som arbets­givare och köpare.

Hans bedömning är att hyrpersonal ger mer vård för pengarna, inte mindre.

– En svensk läkare tar i snitt emot 3,8 patienter per dag. Det är sämst i världen. En hyrläkare kostar 1,5 gånger mer än en anställd, men tar emot 15 patienter. Så per patient är det betydligt billigare med inhyrda, säger han.

– Och så sägs hyrläkarna hålla låg kvalitet. Men de är tydligen inte sämre än att landstingen jagar på för att anställa dem  …

Börje Erikssons väg till bemanningsbranschen började med att han tröttnade på att vara anställd av Landstinget Dalarna efter flera år som läkare i flera olika landsting över hela landet.

– Det blev för mycket jobb som inte var läkarsysslor, för många register som skulle fyllas i, för många rapporter att skriva, för krångliga IT-system och för många möten, säger han.

År 2000 startade han Skandinavisk Hälsovård, som han som vd och ägare drev fram till 2013 då han sålde bolaget till den danska tjänstekoncernen Falck.

– Behovet av oss var stort redan från början. Men rejäl tillväxt blev det 2001 och 2002 när landstingen började göra riktiga upphandlingar, säger han.

Då som nu var det primärvården som efterfrågade mest personal.

– Primärvården står för 80 procent av omsättningen. Och det kommer att öka. Halva allmänläkarkåren är 55 eller äldre och antalet som utbildas på tok för litet.

Börje Eriksson har själv jobbat som hyrläkare under alla år med Skandinavisk Hälsovård. Det gör han fortfarande. Fast han egentligen har gått i pension.

– Det är mer flexibelt än att vara anställd. Man jobbar så mycket man vill, är ledig när man vill. Tröttnar man på ett ställe går man vidare till nästa, säger han.

Det är just flexibiliteten som lockar i bemanningsbranschen, tror Börje Eriksson. Det är det som gör att företagen lyckas få folk till orter där ingen vill bli fast anställd.

– Utan tvekan är det bemanningsbranschen som har förmågan och viljan att utjämna skillnaderna i tillgång till läkare över landet, och därmed skapa en likvärdig vård, säger han.

LÄS OCKSÅ: Hyrbolagen spår tuffare tider

Torbjörn Carlbom, Reporter

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev