måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Organisation

Kulturchefen självkritisk efter hatstorm mot poeten

Publicerad: 19 oktober 2021, 11:43

Kommunpoeten Jimmy Alm (t h) har fått många kränkande kommentarer. Nu medger Tranemos kulturchef Juan Ochoa-Echevarria (t v) att kommunens säkerhetssamordnare borde ha varit involverad i projektet.

Foto: AnnaCarin Isaksson

Tranemos kulturchef Juan Ochoa-Echevarria medger att kommunens säkerhetssamordnare borde kopplats in för att stödja den hårt kritiserade kommunpoeten. ”Jag insåg inte vilka dimensioner det här skulle få”, säger han.

Ämnen i artikeln:

KulturpolitikSkatter

Torbjörn Tenfält


Kritiken mot Tranemo kommun har varit hård sedan det blivit känt att notan för kommunpoeten uppgår till 900 000 kronor. 

Efter ett krismöte i måndags eftermiddag är kulturchefen Juan Ochoa-Echevarria självkritisk; kommunens säkerhetssamordnare har inte varit involverad i projektet men borde ha varit det redan på ett tidigt stadium, konstaterar han.

– Det får jag ta på mig. Jag insåg inte vilka dimensioner och konsekvenser det här skulle få. Det har vi lärt oss, säger Juan Ochoa-Echevarria

Han är bekymrad över de kraftiga reaktionerna som bland annat tagit sig uttryck i kränkande inlägg om poeten Jimmy Alm i kommunens sociala kanaler. Efter mötet på måndagen har kommunen valt att ta bort inläggen och man har även kompletterat informationen om kulturprojektet på Tranemos hemsida.

– Många tror att vi har anställt kommunpoeten. Det har vi inte gjort. Projektet finansieras av statliga pengar. Kommunens bidrag består i att vara bollplank för poeten och informera honom om vad som är på gång och kan vara ämne för hans dikter, säger Juan Ochoa-Echevarria.

Pengarna till projektet kommer från Kulturbryggan, en fond inom statliga myndigheten konstnärsnämnden. Förutom lön till poeten används de 900 000 kronorna även till att finansiera kringtjänster, som till exempel att anlita fotografer för videofilmning av vissa diktläsningar.

Några planer på att avbryta projektet finns inte, enligt kulturchefen. Inte heller poeten Jimmy Alm har några sådana planer. 

– Jag blir snarare stimulerad. I grund och botten är det bra att vi diskuterar vad vi ska ha våra gemensamma pengar till, säger han.

LÄS MER: Kommunal poet väcker vrede – Tranemo i krismöte.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev