Organisation
Kommunförfattaren: Så här borde kommunpoeten jobba
Publicerad: 20 oktober 2021, 10:27
”Man ska inte anlita någon som ger uttryck för andras åsikter, det ska ju människorna själva få göra”, säger Magnus Utvik, landets enda kommunförfattare. Foto: Rebecka Uhlin
”Bra att Tranemo anlitar en poet – men de börjar i fel ände”, säger Magnus Utvik, landets enda kommunförfattare. I stället för att skriva dikter om invånarna borde kommunpoeten uppmuntra människor att skriva själva, menar han.
TT
Torbjörn Tenfält
Som kommunförfattare i Strängnäs vill Magnus Utvik väcka invånarnas lust att berätta sin historia.
– Man ska inte anlita någon som ger uttryck för andras åsikter, det ska ju människorna själva få göra. Jag önskar Tranemo lycka till, men ställer mig tvivlande till om kommunen kommer att ha framgång med det här upplägget. Kommunpoeten behöver också jobba med skrivcirklar, säger han.
Under tre år har Magnus Utvik arbetat med att lyfta grupper som inte vanligtvis använder det skrivna språket, till exempel personer med intellektuell funktionsnedsättning, nyanlända och interner på anstalt. Han vänder sig även till kommunens egen personal, till exempel brandmän och parkeringsvakter.
– Jag vill att de ska få en stärkt självkänsla och självförtroende genom att skriva själva. Då lär de sig att uttrycka sina känslor och även att kommunicera med kommunen. Då blir de en del av samhället och det gynnar demokratin.
– Det är mycket bra att Tranemo anlitar en poet men kommunen börjar i fel ände. Människor får komma till poeten och sedan ska han skriva en dikt. Jag jobbar precis tvärtom. Folk kommer till mig och berättar om sitt liv och då säger jag att jag kan vara ett stöd i skrivandet och så jobbar vi gemensamt fram personens historia.
LÄS MER: Kommunal poet väcker vrede – Tranemo i krismöte.
Kan inte poetens dikter inspirera invånarna att själva börja skriva?
– Nej det tror jag inte. Biblioteket i Tranemo är säkert fullt med diktsamlingar och annan litteratur. Jag tvivlar på att det är så många som går in dit och känner att nu ska jag börja skriva själv. Det funkar inte så.
Hur funkar det då?
– Min erfarenhet efter tre år i Strängnäs är att när man söker upp människor och tar deras historia och känslor på allvar får man gensvar. Då kan man få dem att börja skriva själva.
Vad har du själv uppnått som kommunförfattare?
– Första projektet handlade om att skriva om sitt liv i Strängnäs kommun och det blev en antologi med 139 amatörförfattare. Jag söker upp människor, säger man bara kom och lämna in din novell blir det bara de vanliga akademikerna och medelklassen som hör av sig. Sedan har vi fortsatt med fler skrivcirklar och antologier.
LÄS MER: Kulturchefen självkritisk efter hatstorm mot poeten.
Är du anställd av Strängnäs kommun?
– Nej, jag är anlitad på 80 procent och projektet finansieras med pengar från Statens kulturråd. Nu avslutas det till jul, men jag är lös och ledig och kommer på direkten om någon annan kommun vill knyta till sig en författare. Jag älskar det här och vad jag vet är jag den enda kommunförfattaren i landet – och så finns det en regionförfattare i Kalmar.
LÄS MER: ”Kommunanställda skrev sura mejl till sig själva”.