söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Organisation

Knape slår tillbaka: ”Vi är väldigt transparenta”

Publicerad: 29 mars 2022, 08:53

”Vi vill formalisera överläggningarna med regeringen” säger Anders Knape (M), ordförande i SKR, som i debattartikel pekas ut som ”dold maktstruktur”. Foto: ERIK SIMANDER/Bildbyrån

SKR saknar legitimitet och verkar inte i medborgarnas intresse, enligt två kända debattörer. ”Förvånande att de lyckas få in detta på DN Debatt” kontrar organisationens ordförande Anders Knape.

Ämnen i artikeln:

Senaste nyttSKR

Cecilia Granestrand

cg@dagenssamhalle.se


I helgen avlossade professor Bo Rothstein och docent Louise Bringselius skarp kritik mot Sveriges Kommuner och Regioner (SKR). I en debattartikel i Dagens Nyheter beskriver de organisationen som ”en dold maktstruktur” och ”en anomali både i vår demokrati och i vår offentliga förvaltning”.

Debattörerna anser att SKR allt mer liknar en myndighet, men utan krav på insyn. De hävdar att SKR som arbetsgivarorganisation inte verkar i medborgarnas intresse och tycker att de täta kontakterna mellan staten och SKR hindrar lokala politiker och tjänstemän från att nå fram till regeringen.

– Jag har svårt att förstå argumenten. Det är förvånande att de lyckas få in det på DN Debatt, säger SKR:s ordförande Anders Knape (M). 

Han avvisar tanken på att Sveriges Kommuner och Regioner skulle börja tillämpa offentlighetsprincipen. Det menar han skulle försvåra organisationens uppgift att förhandla och teckna avtal.

– Vi är väldigt transparenta, redovisar mycket och svarar på frågor. Men SKR är Sveriges största avtalsslutande arbetsgivarorganisation och det finns inga fackliga organisationer som lyder under offentlighetsprincipen. Det hade varit skillnad om SKR vore en statlig myndighet.

Kritikerna anser ju att SKR fungerar närmast som en myndighet?
– Det betyder inte att de har rätt. SKR är ingen myndighet utan en ideell organisation. 

Bo Rothstein och Louise Bringselius är dock inte ensamma om att tycka att SKR har en oklar roll gentemot staten. Även Läkarförbundet anser att regeringen behandlar SKR som en myndighet när staten försöker styra vården genom att göra överenskommelser med arbetsgivarorganisationen om hur olika statsbidrag ska användas. 

Förbundets ordförande Sofia Rydgren Stale skrev nyligen i en debattartikel i Dagens Samhälle att det ”inneburit avsaknad av transparens, insyn och möjlighet att utkräva ansvar”. 

Och Anders Knape skulle faktiskt inte ha något emot en striktare relation mellan SKR och staten.

– Vi vill formalisera överläggningarna med regeringen så att det blir tydligare vad som diskuterats när förslag läggs på riksdagens bord. Det har vi drivit så länge jag kan minnas, men ingen regering har velat göra det, vare sig den letts av socialdemokraten Göran Persson eller moderaten Fredrik Reinfeldt. 

Anders Knape tar själv upp att också Aftonbladets politiske chefredaktör Anders Lindberg uttryckt sig kritiskt om SKR. I en ledarartikel föreslog han nyligen att organisationen antingen ska läggas ner eller att styrelsen ska utses direkt av väljarna. 

Det verkar SKR:s ordförande knappt ta på allvar. 

– Vi skulle alltså ha ett fjärde val?! Till SKR? Då tror jag faktiskt att man tillmäter SKR lite för stor betydelse. 

Alternativet nedläggning avfärdar han helt.

– Jag är övertygad om att SKR kommer att finnas kvar i sin nuvarande form i många år till. 

LÄS MER: Det är en fråga om demokratisk anständighet, SKR 

LÄS MER: SKR: Vi är inte en myndighet

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev