tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Organisation

Försäkringskassan överger inte Botkyrka

Försäkringskassans uppdrag är att låta verksamheten präglas av god service och hög tillgänglighet. Vår ambition är finnas kvar i Botkyrka, men då måste vi hitta en lämplig lokal som är trygg både för våra besökare och för personalen.

Publicerad: 10 februari 2016, 09:10

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Det är viktigt för Försäkringskassan att göra det enkelt för alla att ha med oss att göra, och det inkluderar att finnas nära de som har störst behov.


Ämnen i artikeln:

MyndigheterMiljonprogrammetFörorterRegionalpolitik

REPLIK Försäkringskassan har, tillsammans med Pensionsmyndigheten och Skatteverket, haft ett servicekontor i Hallunda i Botkyrka sedan 2010, och innan dess fanns Försäkringskassans lokalkontor på platsen.

Det är viktigt för Försäkringskassan att göra det enkelt för alla att ha med oss att göra, och det inkluderar att finnas nära de som har störst behov. Precis som Botkyrkas kommunalråd Ebba Östlin och kommundirektör Mattias Jansson skriver i artikeln ”Försäkringskassan sviker förorten” är vårt uppdrag att låta verksamheten präglas av god service och hög tillgänglighet.

Skälet till att vi nu tittar på andra lösningar än den nuvarande i Hallunda handlar om en sak: att lokalen inte är ändamålsenlig.

Det stämmer att besökstrycket ökat på senare år, och i kombination med en trång lokal blir resultatet en miljö som inte är trygg, vare sig för våra besökare eller för personalen.

Antalet anmälda incidenter, såsom hot och trakasserier, var 20 stycken år 2013, och 49 år 2015. Det betyder närmare en incident i veckan som är så allvarlig att den rapporteras in. En annan effekt av trängseln är att samtal överhörs och det blir svårt med integritetskänsliga möten.

Detta är en situation som inte är acceptabel för oss, vare sig som arbetsmiljö för våra medarbetare, eller som servicemiljö för de som besöker oss.

Vi har därför fört en dialog under en längre tid med Botkyrka kommun om en ny lokal i norra Botkyrka. Det har handlat om tre olika lokaler, varav ingen har motsvarat Försäkringskassans kravspecifikation, bland annat vad gäller god arbetsmiljö. Efter att ha öppnat ett stort antal servicekontor runt om i landet har vi en tydlig bild av vilka krav som bör ställas på sådana lokaler för att kunna driva en bra verksamhet.

Vi är självklart öppna för nya förslag och har som absolut ambition att stanna i Botkyrka om vi kan hitta lämpliga lokaler, eller i andra hand att leta vidare i de södra förorterna.

Att detta skulle vara en del av en vilja att ”överge förorten” är helt enkelt inte sant.

Elisabeth Hultengren, tf försäkringsdirektör och chef för avdelningen gemensamma kundfrågor, Försäkringskassan

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev