måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Organisation

Expert: ”Säkerhetschefer får fullt upp att granska grannkommunen”

Publicerad: 17 juni 2021, 07:19

Lagförslaget är ett stort ingrepp i den personliga integriteten, menar Markus Planmo, expert inom krisberedskap på SKR

Foto: SKR, Jagen51/Mostphotos

Regeringens lagförslag döms helt ut av Markus Planmo, expert inom krisberedskap på SKR. ”Det kommer inte att leda till ett bättre skydd, utan till ett sämre”.

Ämnen i artikeln:

SäkerhetRegion Stockholm

Johan Delby

jd@dagenssamhalle.se


Stockholm bedömer att många av stadens 48 förvaltningar och bolag kommer att omfattas av kravet på säkerhetsskyddsavtal. Det kan handla om allt från styrel och nödvattenförsörjning till planering av arbetet med civilt försvar. 

Huvudstaden har tagit fram räkneexempel där man drar följderna av lagskärpningen till sin spets.

Ett handlar om Samverkan Stockholmsregionen (SSR) som verkar för ”en trygg, säker och störningsfri region”. Där ingår 38 aktörer, bland andra Försvarsmakten, SOS Alarm och kommuner.

Tio personer från varje aktör bedöms behöva granskas. Totalt 380 personer ska därmed säkerhetsprövas och registerkontrolleras sammanlagt 1 406 gånger. Det hjälper inte att personerna redan granskats av sin arbetsgivare – parterna ska ju även kontrollera varandras personal.

LÄS MER: Nya hårdare säkerhetskrav ett ”administrativt monster”. 

De 38 aktörerna ska också göra ett mycket stor antal andra genomgångar av varandra och ingå sammanlagt drygt 700 säkerhetsskyddsavtal. Totalt beräknas arbetet ta närmare 10 000 timmar per år.

– När vi måste lägga så mycket tid på att uppfylla de nya kraven kommer uppbyggnaden av Sveriges civila försvar att stanna av, säger Fredrik Alfredsson.

Markus Planmo, expert inom krisberedskap på SKR, pekar på att personal i SSR-samarbetet kan behöva genomgå ett fyrtiotal säkerhetssamtal.

– Det är ett stort ingrepp i den personliga integriteten, säger han.

Han har nu kontakt med många kommuner och organisationer som börjat inse lagförslagens betydelse.

– Den kommer inte att leda till ett bättre skydd, utan till ett sämre. Kommunernas säkerhetsskyddschefer, som ska fokusera på hoten mot Sveriges säkerhet, kommer i stället att ha fullt upp med att granska grannkommunen.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev