söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Organisation

Civila försvaret förstärks med 800 miljoner kronor

Publicerad: 17 mars 2022, 12:44

Mer pengar till räddningstjänsten, är ett av MSB:s förslag för att bygga ett starkare civilförsvar. Foto: Simon Rehnström/Johan Nilsson

Det civila försvaret får 800 miljoner kronor i extra tillskott i år. Det kan betyda över 200 miljoner kronor till kommunerna, om regeringen går på MSB:s förslag.

Ämnen i artikeln:

Civilt försvar

Åsa Nilsson

asa.nilsson@dagenssamhalle.se


Försvarsberedningen har nu slutit en överenskommelse om att skjuta till mer pengar till totalförsvaret. Tillskottet till det civila försvaret kommer att uppgå till 800 miljoner kronor i år. 

MSB har sett över hur det civila försvaret behöver stärkas och kommit med förslag på åtgärder som totalt kostar 1,8 miljarder kronor. Så stort blir tillskottet alltså inte år och hur de 800 miljonerna ska fördelas kommer enligt MSB att bli klarare när regeringen förtydligat uppdraget till myndigheterna. 

Som Dagens Samhälle skrev i förra veckan föreslår MSB att 210 miljoner kronor går till kommunerna för en rad olika åtgärder, bland annat för att förstärka räddningstjänsten och att säkra tillgången till drivmedel i militärstrategiskt viktiga områden. 

Bland de föreslagna åtgärderna som direkt eller indirekt rör kommuner finns till exempel 178 miljoner kronor för att ”Förstärka kommuner och regioner samt tidigarelägga länsstyrelsernas åtgärder med fokus på civilt försvar” samt 140 miljoner kronor till ”Trygghetspunkter, skyddsrum, utrymning samt utomhusvarning”.

LÄS MER: Så många skyddsplatser har varje kommun

LÄS MER: MSB:s krigsscenarier - så kan Sverige angripas 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev