lördag1 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Organisation

Chefskarusell ska spara hundratals miljoner

Publicerad: 4 mars 2021, 05:00

Regiondirektör Anna-Stina Nordmark Nilsson (längst fram) och blivande hälso- och sjukvårdsdirektör Pia Näsvall – en av regionens många nytillsatta chefer.. Foto: Simon Eliasson / Bildbyrån

Norrbotten river upp och bygger om organisationen från grunden, byter hela gardet toppchefer, krymper antalet anställda och sparar hundratals miljoner. Mitt under en rasande pandemi. Går det? Jo, enligt regiondirektören så går det.

Ämnen i artikeln:

Arbetsgivarorganisationer

MW

Måns Wikstrand

mwi@dagenssamhalle.se


Hösten 2019 slog bomben ned i Region Norrbotten: beskedet om att regionen inom fem år behövde förbättra ekonomin med uppemot 1 miljard kronor. Främst genom att spara. Regionens nettokostnad 2019 var 8,25 miljarder, det handlar alltså om en gigantisk besparing. Inte för att regionens ekonomi brakat ihop. Men kurvorna pekade åt fel håll.

Purfärsk regiondirektör då var Anna-Stina Nordmark Nilsson. Hon sattes att leda Omställningen, med stort O, som arbetet kallas.
– Mitt uppdrag är att minska kostnadsvolymen med 700 miljoner kronor. Vi drog i gång direkt, under mitt första kvartal sparade vi 90 miljoner. Sedan slog pandemin till, berättar hon.
Det betyder att omställningsarbetet inte blivit som hon först tänkt, utan annorlunda.
– Självklart trampar vi inte ut och stör hälso- och sjukvården med processkartläggningar i det här läget. Själva omställningsarbetet har vi fått hålla på en ganska låg nivå. Men vi har gjort annat, säger Anna-Stina Nordmark Nilsson.

Anställningsstopp är en åtgärd. Sedan hösten 2019 har det gett en total personalminskning med 350 personer i en personalstyrka på runt 7 000 anställda.
– Hälso- och sjukvården är prioriterad, där har vi inte minskat. Det handlar om stabs-, stöd- och servicefunktioner där vi minskat personalantalet.
Därtill har Norrbotten satt en ny organisationsstruktur. Ritat om hela regionens uppbyggnad.
– Vi har splittrat upp så att divisionerna inte är så stora. Vi hade två stora divisioner, en för länssjukvården, en för närsjukvård. Det var kolosser alltså.

Chefsleden har tunnats ut och fortsätter att tunnas ut.
– Det var för chefstätt, konstaterar regiondirektören.
– Totalt hade vi nästan 400 chefer. Vi minskar dem med en ansenlig mängd, cirka 50 färre. Inte i hälso- och sjukvården, men i alla andra delar, säger Anna-Stina Nordmark Nilsson.

I samma veva har man gjort en stor genomlysning av arbetet i staber och service- och ledningsfunktioner. Upptäckten: dubbelarbete.
– Eftersom vi inte varit tydliga med vad befattningar ska innehålla, hur uppdraget ser ut och vad som behöver göras så har det genomförts mycket dubbelarbete. Otydlighet gör att man adderat befattningar för att säkerställa att saker blir gjorda, men inte sett att samma arbete utförts av andra i andra delar av organisationen, förklarar Anna-Stina Nordmark Nilsson.
När vem som ska göra vad nu ska bli tydligt innebär det att personalstyrkan går och väntar på nästa bomb: tjänstekatalogen. 700 tjänster inom administration, stabs-, service- och stödfunktioner ska ombemannas. Anställda ska hitta sin nya roll i katalogen och söka jobben på nytt.
– Vår potentiella övertalighet har i stora delar redan klarats av. Nu ger vi alla möjlighet att visa intresse för var man vill arbeta, säger Anna-Stina Nordmark Nilsson.

Vilka reaktioner möter det här hos personalen?
– Hörrudu, jag ska säga dig att det är många medarbetare som efterfrågat det här. Tydlighet.

Vårdförbundets avdelningsordförande i Norrbotten, Camilla Eriksson Sundberg, tycker att mycket i regionens omställningsarbete är nödvändigt. Men hon vittnar också om oro hos anställda:
– Vi har chefsmedlemmar som berörs och vi har försökt få svar: handlar det om 50 tjänster eller 300 tjänster som berörs, och kan man få sin tjänst placerad någon helt annanstans i organisationen? säger hon och fortsätter:
– Den 1 april ska nya organisationen vara satt. Det tillsätts en uppsjö divisionschefer och direktörer nu, och vi förstår ju att det är när det laget finns på plats som förändringarna kickar i gång ordentligt. Men mycket är oklart och tidsplanen är snäv.I december gick Region Norrbotten ut med annons att man sökte 13 nya toppchefer. Sju är tillsatta när detta skrivs, men det kan ha hunnit ändras.
– Vi har några kvar, men det pågår slutdiskussioner, säger Anna-Stina Nordmark Nilsson.

Hela 13 nya toppchefer – då måste ni ha gjort uppgörelser och köpt ut tidigare chefer?
– Nej. I Region Norrbotten är alla chefsförordnanden tidsbegränsade och man har en annan grundbefattning. Alla chefstjänster i högsta ledningen har konkurrensutsatts och annonserats ut, men inga avgångsvederlag.
Hon förklarar hur hon bygger ett mixat lag av människor inifrån den egna organisationen och folk utifrån, som kommer in med nya ögon och nya kompetenser från kommun, andra regioner eller näringslivet.
– När alla är på plats, det är då arbetet börjar på allvar!  säger Anna-Stina Nordmark Nilsson.

Så klarar ni att spara 700 miljoner och ger det en stabil ekonomi?
– Vi klarar stabilitet utifrån vad vi kan påverka. Sedan är vi beroende av skattekraften och befolkningsutvecklingen, men just nu är ju Norrbotten hett för industrietableringar. Så ja, vi kommer att ha en stabilt hållbar ekonomisk förmåga.
– Och jag är känd för att tala sanning.

Norrbottens nya chefslag

Senaste veckorna har pressmeddelanden om nya toppchefer smattrat ut från region Norrbotten. Här är de nya cheferna:
Kommunikationsdirektör: Roger Jönsson, rekryterad från Luleå kommun
Divisionschef länssjukvård: Anna Pohjanen, internt rekryterad
Ekonomidirektör: Jan Öström, rekryterad från Region Norrbotten (tidigare Luleå kommun)
Hälso- och sjukvårdsdirektör: Pia Näsvall, internt rekryterad
Divisionschef psykiatri: Krister Berglund, internt rekryterad
Utvecklingsdirektör: Janus Brandin, tidigare politiskt sakkunnig hos landsbygdsministern…
Divisionschef regionservice: Unto Järvirova, närmast ekonomidirektör, bitr kommundirektör och vd Östersunds Rådhus AB.

Region Norrbotten

Antal invånare 2020: 249 614 (- 479)
Skatt: 11:34 kronor
Resultat 2019: + 596 miljoner kronor
Soliditet inkl pensionsskuld: - 11 procent
Antal anställda: 7 165 (2019)

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev