tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Organisation

”Bibliotekarier ska inte agera väktare”

Blir förslaget om portning verklighet kommer biblioteket gå från att vara ett öppet, demokratiskt rum till en plats otillgänglig för dem som behöver den som mest, skriver DIK i en replik till Liberalerna.

Publicerad: 17 februari 2017, 12:33

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Stök på bibliotekenBibliotekKulturpolitik

REPLIK Rasmus Jonlund (L), vice ordförande Stockholms kulturnämnd, svarar i en replik till DIK:s debattartikel att den som vid upprepade tillfällen skapar en hotfull atmosfär på biblioteken ska kunna få tillträdesförbud under en period.

DIK är enig med Jonlund i att alla, både personal och besökare, på bibliotek ska kunna känna sig trygga. Men portning är inte det som kommer att åstadkomma trygghet.

Bibliotekarier ska inte agera väktare. När personal eller besökare blir utsatta för hot eller våld ska väktare och polis tillkallas. Är ordningsproblemen återkommande kan det vara nödvändigt med väktare på plats under hela tiden biblioteket har öppet.

Om en person blir portad från ett bibliotek kommer det att vara någons ansvar att tillse att den personen inte får tillträde till biblioteket. En sådan arbetsuppgift ska inte åläggas ordinarie personal. Resultatet blir då det samma som vid återkommande ordningsproblem – en ständigt närvarande väktare, men med ansvar att tillse att vissa personer inte sätter sin fot i bibliotekets lokaler.

Hur ska det kontrolleras vem som är portad – ska alla som besöker ett bibliotek behöva legitimera sig? I dag är biblioteket en fristad för nyanlända flyktingar som inte alltid har en legitimation. Ska de inte få tillträde till biblioteken för att de saknar en identitetshandling? Blir förslaget om portning verklighet kommer biblioteket gå från att vara ett öppet, demokratiskt rum till en plats otillgänglig för dem som behöver den som mest.

De bibliotek där personal och besökare återkommande utsätts för hot och våld kan behöva ha väktare men även socialtjänst och annan personal på plats för att komma till rätta med problemen. Vid behov ska den som stör avhysas och allt olagligt ska anmälas till polisen.

DIK ser inte att portning av hotfulla individer kommer att få den effekt bland annat Jonlund förespråkar, då en sådan åtgärd kan leda till att fler utestängs från biblioteken. Satsa istället på att bistå biblioteken med personal som kan upprätthålla en trygg arbetsmiljö och läsro. Så bibehålls bibliotekens roll i ett öppet och demokratiskt samhälle.

Sara Roberts, tf förbundsordförande, DIK

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev