Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Organisation

Asylboendet som hissat regnbågsflaggan

Publicerad: 3 maj 2016, 22:15

All personal bemöter målgruppen på ett schyst och korrekt sätt, enligt boendets verksamhetschef, Jeanette Peretic.

Foto: Mats Erlandsson

Nominerad till Årets Välfärdsförnyare: Attendo för anläggningsboendet Westsura. I Surahammar finns Sveriges enda hbtq-certifierade anläggningsboende för asylsökande. Det drivs av Attendo på uppdrag av Migrationsverket.


Ämnen i artikeln:

HBTQAsylsökandeÅrets Välfärdsförnyare

Asylsökande som är homosexuella, bisexuella och transpersoner är dubbelt utsatta. De kan ha varit förföljda i sina hemländer och problemen kan fortsätta när de kommer till ett boende i Sverige.

Migrationsverket har därför gett Attendo i uppdrag att ta fram 100 asylplatser för hbtq-personer.

Hbtq-certifieringen görs av Riksförbundet för sexuellt likaberättigande, RFSL. Personalen på Westsura utbildade sig under perioden augusti 2014 till april 2015. I maj i fjol fick asylboendet sin hbtq-certifiering och regnbågsflaggan kunde hissas på gårdsplanen.

Vad handlar då hbtq-certifieringen om? Personalen ska till en början ha ett normkritiskt tänkande. Alla boende får en fråga om vilket pronomen de vill bli tilltalade med och man använder begreppet partner i stället för man/hustru. Alla blanketter har försetts med en tredje könskategori bredvid ”man” och ”kvinna”.

Det finns också möjlighet att erbjuda särskilda träningstider i gymmet och bastun samt könsneutrala toaletter.

– Men bemötandefrågan är den viktigaste. All personal bemöter målgruppen på ett schyst och korrekt sätt, utan fördomar, säger boendets verksamhetschef, Jeanette Peretic.

I dag är 20 platser på Westsura reserverade för hbtq-personer. Målet är att det ska bli 100 av totalt 250 platser. Migrationsverket vill inte ha något renodlat HBTQ-boende. Tanken är att människor med olika syn på dessa frågor ändå möts förr eller senare.

Och ledningen sticker inte under stol med att umgänget mellan hbtq-personerna och övriga ibland är problematiskt. Det förekommer trakasserier och till och med hot även på Westsura.

Personalen lägger därför stor vikt vid kunskapsspridning. Man har bland annat tagit hjälp av Migrationsverket, Polisen och RFSL och haft gemensamma informationsmöten.

LÄS MER om de tre nominerade: Årets Välfärdsförnyare. 

Johan Delby

Reporter

jd@dagenssamhalle.se

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev