Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Löner & avtal

Vision: Kommunerna kan säkra framtidens välfärd

Runt om i landet pågår just nu diskussionerna om 2015 års löner och villkor. För kommuner, landsting och regioner innebär det stora möjligheter att ta viktiga steg framåt när det gäller att bli mer attraktiva som arbetsgivare. Här och nu finns chansen att säkra framtidens välfärd.

Publicerad: 18 december 2014, 10:36

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

AvtalsrörelsenArbetsgivareArbetsmarknad

Professionella medarbetare är en förutsättning för att välfärden ska hålla hög kvalitet. Trots det förlorar både kvinnor och män ekonomiskt på att välja att arbeta i välfärden. Och det handlar om svindlande summor. En civilekonom som arbetar i en kommun går miste om 17 080 kronor i månaden i lön, jämfört med civilekonomen i en mansdominerad sektor. Det innebär 6,6 miljoner kronor under ett yrkesliv. Motsvarande resultat för en personalchef eller it-tekniker är 3,7 respektive 2,6 miljoner kronor.

Det här är inte ok!

Samtidigt befinner sig välfärden mitt i en stor generationsväxling. Fram till 2019 behöver 420 000 personer anställas i sektorn, enligt beräkningar från Sveriges Kommuner och Landsting.

Ska den här ekvationen hålla – ska vi få unga akademiker att välja välfärden och ska vi få alla de professionella medarbetare som finns i välfärden att vilja stanna kvar – ja, då måste arbetsgivarna ta sitt ansvar för att löneskillnaderna ska minska. Då kan det inte längre vara så att arbete i den kvinnodominerade välfärden värderas lägre än arbete i branscher och sektorer där de flesta medarbetarna är män.

De signaler som vi får från förhandlingsrummen runt om i landet där parterna i välfärden diskuterar löner och villkor inför nästa år, ger oss förhoppningar om att något är på väg att hända. Vi ser att det finns arbetsgivare som tar problemet på allvar och betraktar löneökningar som en strategisk satsning på personalförsörjning och kvalitet.

Men det finns också orostecken. Vi vet att det finns kommuner, landsting och regioner som har budgeterat för en enprocentig löneökning för Visions medlemsgrupper! Kommuner som inte har gjort ordentliga löneanalyser, utan ser vilka pengar som finns över istället för att säkra välfärden genom bra villkor för medarbetarna.

Det håller inte – och det är inte ett sätt att leva upp till våra avtal. Redan i dag kan det vara svårt att rekrytera till exempel socialsekreterare, ingenjörer och ekonomer till jobb i kommuner, landsting och regioner. Där de vet att lönerna för alla, såväl män som kvinnor, är lägre eftersom det är en kvinnodominerad verksamhet. Det handlar, förutom att medarbetarna förlorar ekonomiskt på att välja att jobba i välfärden, också om att många andra villkor är sämre än i mansdominerade branscher och sektorer.

Vår förhoppning är att arbetsgivarna i år lägger extra vikt vid att försöka minska de löneskillnader som drabbar medarbetarna i välfärden. Att man gör analyser av löneökningsbehovet och att dessa får vara transparanta. Vi ser det också som självklart att arbetsgivarna vill samverka med Vision i det här arbetet.

Den 1 april 2015 ska de nya lönerna och villkoren för fler än en halv miljon medarbetare i välfärden börja gälla.

Då är det också upp till bevis för Sveriges kommuner, landsting och regioner i frågan om på vilket allvar man tar uppgiften att vara en attraktiv arbetsgivare, inte minst för unga och akademiker. Ska vi fortsätta att ha världens bästa välfärd måste nämligen kommuner, landsting och regioner kunna locka till sig de bästa medarbetarna. Och det sker bara genom rätt förutsättningar och rätt lön.

Veronica Magnusson, förbundsordförande Vision

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News