måndag5 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Löner & avtal

Vårdstrejken avblåst: Parterna tackar ja till budet

Publicerad: 14 januari 2021, 13:23

Om en vecka skulle en strejk bryta ut mot bland annat ett antal privata äldreboenden. Nu blir det inte så. Foto: Pontus Lundahl/TT

Det blir ingen konflikt i den privata vården. Båda parter, Kommunal och Vårdföretagarna, har tackat ja till medlarnas bud.

Ämnen i artikeln:

KommunalVårdföretagarnaAvtalsrörelsenÄldreboende

Inför beskedet att parterna säger ja till medlarbudet vilade ett konflikthot över den privata vården. Först ett varsel om anställnings- och övertidsblockad som skulle ha brutit ut på fredagen, och om en vecka skulle en strejk bryta ut mot bland annat ett antal privata äldreboenden.

Nu blir det inte så. Konflikten har handlat om att Kommunal velat ha lika höga lönepåslag som man fått i den offentliga vården, men där arbetsgivarparten velat ha en finansieringslösning på plats för de extra lönekostnaderna och ändå hålla överenskommelsen inom det så kallade märket, industrins lönenormering.

”Det är bra att även de privatanställda medlemmarna i Kommunal nu kommer få lönehöjningar i nivå med normeringen och att de yrkesutbildade får en särskild satsning. Särskilt viktigt är dock att vi lyckades tvinga Vårdföretagarna att backa från sina krav på villkorsförsämringar som att ta bort lägsta lönerna och ökade deltidsanställningar”, skriver Kommunals ordförande Tobias Baudin i en kommentar.

Men enligt arbetsgivarna ryms ändå överenskommelsen inom märket.

”Det har varit tuffa förhandlingar men jag är lättad över att vi kommit överens om ett nytt avtal där bland annat en extrasatsning på yrkesutbildade ryms inom det så kallade märket. Vi har varit positiva till en extrasatsning så länge den har kunnat finansieras, vilket den nu har”, skriver Antje Dedering, förbundsdirektör för Vårdföretagarna, i ett pressmeddelande.

Olle Lindström/TT

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev