lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Löner & avtal

Unionens agerande hotar svenska modellen

Efter bara tre dagars förhandling med Global Employer Company, GEC, om kollektivavtal varslade Unionen om strejk. Ett förvånande och oansvarigt beteende eftersom GEC själva initierat kontakt med fackliga motparter för att teckna kollektivavtal.

Publicerad: 15 februari 2016, 14:19

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Risken är stor att Unionen gör sig själva och sina medlemmar en björntjänst genom att varsla om strejk. Foto: Flybe


Ämnen i artikeln:

KollektivavtalRegionalpolitikFlygtrafik

Unionens användande av strejkvapnet är ett hot inte bara mot den svenska modellen utan också mot schysta villkor i den svenska flygbranschen.

GEC anställer piloter och kabinpersonal för företaget Flybe som i sin tur är upphandlade av SAS för att flyga vissa regionala linjer. GEC har verkat i Sverige sedan oktober 2015 och kontaktade under hösten Unionen för att få till stånd ett kollektivavtal.

Efter bara tre dagars förhandling har Unionen oväntat varslat om strejk istället för att fortsätta dialogen. Eftersom GEC själva har initierat kontakt med facket för att teckna kollektivavtal, är Unionens varsel särdeles förvånande och oansvarigt. Vi anser att det är ett missbruk av konfliktvapnet.

GEC erbjuder fasta anställningar till marknadsmässiga löner och har tydligt uttryckt en vilja och tagit initiativ till – i enlighet med den svenska modellen – att teckna kollektivavtal.

Flygbranschen är utsatt för ett hårt konkurrenstryck. Kostnadsläget för svenska bolag är högt i jämförelse med andra europeiska länder. Bolag med baser och anställda i andra länder – inte minst utanför Europa – har en tydlig konkurrensfördel och är numera en norm i branschen.

Som företrädare för arbetsgivarna har vi sett med oro på hur skatter, avgifter och regleringar i kombination med omfattande fackliga krav riskerar svenska jobb i flygnäringen. Vi vill behålla arbetstillfällen i Sverige och se till att de bolag som verkar här gör det med svenska kollektivavtal.

Det finns också en stor oro för att fasta anställningar i Sverige ersätts med så kallade atypiska anställningar med villkor långt under svenska kollektivavtalsnivåer. Därför är Unionens varsel både förvånande och oansvarigt. GEC vill ju teckna ett kollektivavtal enligt svensk modell och har själv tagit initiativ för att så ska ske.

Unionen tycks leva i föreställningen att inget har förändrats sedan den tid då stora statliga monopol dominerade flygmarknaden. Men läget är ett helt annat i dag. Vår tolkning är att Unionen genom att varsla om en omfattande strejk vill visa handlingskraft gentemot medlemmarna, men risken är i stället stor att man gör sig själva och sina medlemmar en björntjänst. Ska flygbolag kunna erbjuda jobb med goda villkor och svenska kollektivavtal krävs att facket är öppna för förhandling.

Unionens agerande är ett hot mot den svenska modellen och vi förväntar därför att ett kollektivavtal för de anställda på GEC kan slutas så snart som möjligt.

Elisabeth Holming-Schiller, förhandlingschef och tf vd för Svenska Flygbranschen

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev