tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Löner & avtal

Unga kvinnor utsatta i politiken

Publicerad: 3 juli 2019, 13:51

Lisa Nåbo, ordförande för SSU Östergötland, Helene Odenljung (L), kommunalråd i Göteborg, Lena Ag, generaldirektör på Jämställdhetsmyndigheten, och Rosaline Marbinah, demokratiambassadör på Kommittén Demokratin 100 år.

Unga kvinnor är mer utsatta för hot och hat i politiken. Det konstaterade Jämställdhetsmyndigheten under Almedalsveckan.


Samuel Åsgård

sa@dagenssamhalle.se


Med anledning av att det i år är 100 år sedan beslutet om kvinnlig rösträtt i Sverige anordnade Jämställdhetsmyndigheten ett seminarium i Visby om kvinnors villkor i politiken i dag. Budskapet var att kvinnor fortfarande möter motstånd i politiken.

– Kvinnor upplever att det ställs andra och högre krav på dem i politiken och de utsätts för mer nedsättande kommentarer, hat och hot. Unga kvinnor i politiken är särskilt utsatta, sa Jämställdhetsmyndighetens generaldirektör Lena Ag.

I seminariets panel fanns Lisa Nåbo, ordförande för SSU i Östergötland och kommunfullmäktigeledamot i Linköping. Hon kände igen sig i beskrivningen av den tuffa situationen för unga kvinnor i politiken.

– Mitt sociala liv finns till stor del på sociala medier. Men jag har tagit beslutet att ta bort några kanaler. Bland annat har jag tagit bort Twitter. Jag orkade inte med att hela tiden bli kallad feministkärring och andra saker, berättade Lisa Nåbo.

Helene Odenljung, kommunalråd i Göteborg och förste vice ordförande för Liberalerna, stämde in i den verklighetsbeskrivningen.

– Jag har nästan slutat vara på Twitter. Det var bra i början men nu är det bara en enda stor spyhåla. Hur ska vi få unga kvinnor att vilja ge sig in i politiken om det ingår att du ska vara allas offentliga spottkopp, frågade hon sig.

Hon uppmanade alla som utsätts för hot och hat att anmäla det till kommunens säkerhetsavdelning och till polisen.

Samtalet handlade också om förminskande och härskartekniker som kvinnor möter i politiken.

– Häromveckan var det en äldre manlig politiker i en kommunal nämnd som kallade mig för ett barn och sa ”lyssna inte på barnet”, berättade 24-åriga Lisa Nåbo.

Hon påpekade att det är ett problem att hon som ung kvinna hela tiden tvingas bevisa att hon förtjänar de förtroendeuppdrag hon fått. Ett annat problem hon tog upp var uppdelningen av politikområden som anses vara manliga eller kvinnliga.

– Jag som kvinna måste få prata om försvarspolitik utan att bli ifrågasatt, sa Lisa Nåbo.

Helene Odenljung lyfte fram vikten av att kvinnliga politiker från olika partier stöttar varandra och säger ifrån när de utsätts för diskriminerande eller kränkande behandling.

– Vi behöver hjälpas åt även om vi inte tycker lika i politiken, sa hon.

På seminariet deltog också Rosaline Marbinah, demokratiambassadör i kommittén Demokratin 100 år. Hon varnade för konsekvenserna om inte samhället tar krafttag mot kränkningar av kvinnor i politiken.

– Det är oerhört allvarligt om det här leder till att politiker börjar att självcensurera sig för att slippa hat och hot, sa Rosaline Marbinah.

Satsningar på cyberpolis som bekämpar hatbrott på nätet och hårdare straff för brott som riktar sig mot folkvalda politiker var några av förslagen som kom upp under seminariet. Deltagarna riktade också en uppmaning till de politiska partierna att jobba mer förebyggande och med att stötta dem som utsätts.

– Vi behöver ha en samhällsdebatt om det här. Det är uppenbart att det är ett hot mot demokratin och att vi behöver mer åtgärder på det här området, avslutade Lena Ag.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev