Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Löner & avtal

Tvivelaktiga siffror i LO-rapport om makteliten

I dag onsdag presenterar LO sin årliga genomgång av ”Maktelitens inkomster”, en rapport som får allt mindre uppmärksamhet. Och det beror på att den måste ses som ett inlägg i lönerörelsen men också på att metoden bakom rapporten är tveksam.

Publicerad: 18 mars 2015, 12:15

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

LO använder en tveksam metod i sin rapport om makteliten.


Ämnen i artikeln:

LönebildningAvtalsrörelsen

I dag onsdag presenterar LO sin årliga rapport om  ”Maktelitens inkomster”. Rapporten har under senare år rönt allt mindre uppmärksamhet. Till dels beror det säkert på att den i huvudsak måste ses som ett inlägg i lönerörelsen men också på att undersökningsmetodiken är tveksam.

LO:s metod är att jämföra ”Maktelitens” totala deklarerade inkomster med SCB:s årslönestatistik för industriarbetare. Med det tillvägagångssättet brukar LO till exempel komma fram till att några av näringslivets toppar, som samtidigt kan vara både vd och storägare i ett företag, har väldigt många gånger högre inkomst än den genomsnittliga baslönen för en industriarbetare.

För den som vill använda statistik på det här viset går det att hitta extremer inom de flesta områden i samhället. Det svenska fotbollslandslagets lagkapten Zlatan Ibrahimovics inkomster i form av lön, reklamintäkter och andra ersättningar är mer än 500 gånger högre än motsvararande för en genomsnittlig spelare i allsvenskan.

Svenska artister med internationell framgång kan tjäna ofantligt mycket mer än de vi nu ser tävla i Melodifestivalen. På samma sätt kan det också bli när man jämför en vd:s totala inkomst av bland annat aktieutdelningar med en industriarbetares lön.

När man skall mobilisera de egna inför en lönerörelse kanske det är frestande att använda en tvivelaktig metodik för att komma fram till stora tal. Att en svensk vd normalt tjänar runt 80 000 kronor i månaden, vilket är mindre än fackföreningstopparna, är naturligtvis inte lika spektakulärt och användbart för LO:s syften.

Det är helt enkelt inte särskilt spännande att visa att relationen mellan en svensk industriarbetares lön och en normal vd-lön är ungefär densamma som mellan arbetarens och LO-toppens månadslöner.

Andreas Lauritzen, fristående konsult inom lönefrågor samt ledamot av Ersättningsakademien

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev