Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Löner & avtal

”Stockholm måste gå före och höja lärarlönerna”

Nu måste Stockholms skolborgarråd Olle Burell stå upp och visa att han menar allvar med sitt tal om att höja lärarnas löner. Det Stockholm gör, prioriterar och signalerar är av största vikt för skolans utveckling i hela landet.

Publicerad: 23 mars 2015, 12:16

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Skolborgarråd Olle Burell (S) har flera gånger sagt att lärarlönerna ska höjas.

Foto: Lena Dahlström


Ämnen i artikeln:

LärarlönerLärareAvtalsrörelsen

Tidigt under året deklarerade det nya skolborgarrådet i Stockholm, Olle Burell, att Stockholm prioriterar att höja lärarlöner i stället för att delta i försöket med betyg i årskurs fyra. Ett uttalande som var glädjande men som också väckte viss förvåning. Nyligen uttalade sig Olle Burell ännu en gång om vikten av att höja lärarlönerna. Medlemmar i Lärarförbundet Stockholm har nu mycket höga förväntningar, men samtidigt ser vi signaler om prioriteringar som dessvärre pekar åt ett helt annat håll.

Inför höstens val möttes vi av Socialdemokraternas vallöften för Stockholms skolor. 3 000 fler lärare skulle anställas och elevgrupper och klasstorlekar skulle bli mindre. Löften med goda intentioner som också skulle ha en stor betydelse för att minska lärares arbetsmängd. Men var ifrån skulle detta nya tillskott av lärare komma? Faktum är att tillgången på legitimerade lärare inte ens räcker för att bibehålla dagens lärartäthet som kräver ungefär 1 000 nyanställningar framöver - varje år.

I flera möten inför och efter valet har Lärarförbundet Stockholm tagit upp den helt avgörande frågan för Stockholms skolor och framtid - att satsningen på lärarlöner fortsätter. Att Sveriges största arbetsgivare för lärare måste gå före och visa vägen. Att det Stockholm gör, prioriterar och signalerar är av största vikt för hela landet. Signalen Lärarförbundet Stockholm då fick var tydlig. Faktum är att jag sällan mött ett sådant ointresse för en fråga med så avgörande betydelse för Stockholms framtid.

Elevgrupper kan således inte bli mindre. Inte utan att man ställer sig frågan; vilken eller vilka elever ska få mindre tillgång till, eller helt bli utan, sin viktigaste resurs - läraren? All forskning pekar på läraren som den enskilt viktigaste faktorn för elevens lärande. Det är tillgång till läraren som genererar kvalitet och dagens kvalitet är den som speglar resultatet i Pisa som drabbade oss för drygt ett år sedan.

En fortsatt satsning på lärares löner är alltså den investering som Stockholm och Stockholms skolor främst behöver. En investering i kvalitet i mötet mellan lärare och elev. I lärares arbetsmiljö och minskad arbetsmängd. I elevens lärande- och arbetsmiljö. Det är en investering för att lösa lärarkrisen. En investering i kompetensförsörjning, inte bara i Stockholms skolor och förskolor, utan också för att Stockholm ska behålla sin roll som Sveriges tillväxtmotor. En fortsatt satsning på lärarlöner i Stockholm är således en investering i Sveriges framtid.

Lärarförbundet Stockholm samlar 17 500 lärare, lärarstudenter och skolledare inom alla skolformer. Vi samlar den profession som Stockholms framtid vilar på. Vi är många och vi är bekymrade. Mer bekymrade än på länge!

Vi kräver omtag och tydligare prioriteringar från den nya majoriteten i Stockholms stadshus.

LÄS MER: S sviker löftet till Stockholms lärare. 

Johan Törnroth, ordförande Lärarförbundet Stockholm

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev