Löner & avtal
Smutsig valrörelse kräver proaktiva faktaförmedlare
Flera partier som balanserar på riksdagsspärren, risk för inblandning från främmande makter, laddade valfrågor som brottslighet och integration som höjer tonläget i sociala medier och trollfabriker som driver organiserade kampanjer. Mycket talar för att årets valrörelse blir den smutsigaste på länge.
Publicerad: 4 april 2018, 08:00
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Inför årets val är det, enligt debattören, viktigare än någonsin med tillförlitliga faktakällor.
Sättet att ta till sig information har förändrats påtagligt bara sedan den senaste valrörelsen och sociala medier blir en allt viktigare kanal. Alldeles oavsett filterbubblornas verkliga existens kan vi nog räkna med åtskilliga försök till desinformation och alternativa fakta i syfte att påverka väljarna. Den senaste presidentvalskampanjen i USA kan tyckas avlägsen svenska förhållanden men de hårda tagen återfinns även här. För den som söker sanningen kommer landskapet att vara svårt att navigera i.
Det gör det särskilt viktigt med tillförlitliga källor som presenterar fakta utan politiska vinklingar eller förvrängningar. Vad som ska betraktas som tillförlitligt är förstås diskutabelt, men det finns en hel sektor som i sin uppdragsbeskrivning har till uppgift att värna allmänhetens bästa. Jag syftar på den offentliga.
Under ett valår är det praxis hos många offentliga aktörer att ta ett steg tillbaka och invänta valresultatet för att inte blanda sig i eller stöta sig med de politiska partierna. Det är begripligt men kanske inte längre gångbart. På såväl statlig som regional och kommunal nivå, behövs sanningssägare som inte bara håller sig till fakta utan också ser till att kommunicera den proaktivt. Det är kanske inte en skyldighet, men helt i linje med verksamheternas mål och mening, och en vägledning för oss medborgare när vi ska försöka skapa oss en uppfattning om olika sakförhållanden.
I en polariserad debatt om arbetslöshetens omfattning, invandringens effekter eller kvaliteten i skolan behövs det någon att lita på. Vi kan inte alltid förlita oss på att massmedia på egen hand ska gräva fram sanningen. Det är inte heller vid varje tillfälle beskrivningen i sociala medier återspeglar traditionella mediers rapportering.
Uppmaningen till offentliga aktörer är därför att våga ta mer plats i debatten, gärna redan i begynnelsen av en diskussion och i många olika kanaler, för att ge rätt bakgrund och förutsättningar. På så sätt kan offentlig verksamhet bidra till att vi väljare gör rätt analys och fattar goda, välgrundade beslut.
Ted Bergdahl, PR-ansvarig Infab Kommunikation och tidigare kommunikationschef Vänsterpartiet
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.