söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Löner & avtal

SKR om höjt lönekrav: ”Vi har inte råd att stänga dörren”

Publicerad: 4 maj 2023, 14:13

SKR:s ordförande Anders Henriksson (S) kritiserar regeringens nya förslag.

Foto: HANS ALM, Marcus Ericsson/TT

SKR riktar skarp kritik mot regeringens förslag om att nästan dubbla försörjningskravet för arbetskraftsinvandrare. ”Försvårar rekrytering i välfärden”, säger SKR:s ordförande Anders Henriksson (S).

Ämnen i artikeln:

SKRRegeringenArbetsmarknadKompetensbrist

Stefan Helte

sh@dagenssamhalle.se


Regeringen presenterade på torsdagen sitt sedan tidigare aviserade förslag om att höja försörjningskravet för arbetskraftsinvandrare. Det innebär att kravet höjs från 13 000 kronor i månaden till 26 560 kronor.

I Tidöavtalet var partierna överens om ett lönekrav motsvarande en svensk medianlön, cirka 33 000 kronor. Nu hamnar förslaget flera tusenlappar lägre.

– Det är en viktig del i det paradigmskifte vi genomför på invandringsområdet, säger migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) på en pressträff, enligt TT.

Ministern hävdar att detta kan leda till att invandringen minskar med ett par tusen personer per år.

Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) varnar för effekterna.

”Att hitta rätt kompetens är en av de största utmaningarna som Sverige står inför. Regeringens skärpta försörjningskrav för arbetskraftsinvandrare försvårar rekrytering och möjligheterna att klara kompetensbehoven i välfärden”, säger Anders Henriksson, ordförande för Sveriges Kommuner och Regioner (SKR), i ett pressmeddelande.

För att en utlandsutbildad person ska kunna påbörja en anställning i Sverige krävs arbetstillstånd från Migrationsverket. Ett av kraven är kopplat till försörjning, vilket i dag alltså innebär en inkomst på 13 000 kronor i månaden.

SKR påpekar att ingångslönerna i flera samhällsviktiga yrken på svensk arbetsmarknad hamnar under regeringens nivå på 26 560 kronor. Ett exempel är läkare och sjuksköterskor. De som rekryteras från tredje land når inte alltid upp till det föreslagna försörjningskravet innan de har fått sin svenska legitimation, vilket kan ta tid.

”Vi har helt enkelt inte råd att stänga dörren för utbildade personer som vill arbeta i vårt land”, kommenterar Anders Henriksson.

LÄS MER: SKR larmar: Skärpt lönekrav för arbetskraftsinvandrare hotar rekryteringen

LÄS ÄVEN: Lönelista: Stadsdelsdirektören som utklassar alla chefer – utom en

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev