söndag29 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Löner & avtal

”Risk för ännu en förlorad avtalsrörelse”

Generella låglönesatsningar har prövats förut och tydligt visat sig vara en oframkomlig väg för att jämna ut värderingsgrundade löneskillnader mellan kvinnor och män, svarar Gudrun Schyman på ett inlägg från Kommunal.

Publicerad: 24 oktober 2016, 09:24

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Varför måste LO-samordning alltid ske på de kvinnodominerade sektorernas bekostnad? undrar Gudrun Schyman (Fi).

Foto: Maja Suslin, TT


Ämnen i artikeln:

LönebildningFackföreningarFeminismFeministiskt initiativKommunalLöner

REPLIK I Dagens Samhälle den 21 oktober skriver Tobias Baudin, förbundsordförande Kommunal, och Lenita Granlund, avtalssekreterare Kommunal, att LO:s lönekrav ger lyft till lågavlönade kvinnor. Att det nu blir en samordning igen är ett bevis på att LO:s förbund kan stå enade och starka, menar de.

Samtidigt erkänner Baudin och Granlund att utan förra årets avtal om särskilda satsningar på undersköterskorna skulle det här avtalet inte vara värt mycket. Den brasklappen är förståelig eftersom generella låglönesatsningar har prövats förut och tydligt visat sig vara en oframkomlig väg för att jämna ut värderingsgrundade löneskillnader mellan kvinnor och män.

Visst är det fint att Sveriges arbetare håller ihop, det behövs om de stora skillnader som fortfarande finns mellan de riktigt högavlönade och de riktigt lågavlönade ska kunna minska. Men varför måste LO-samordning alltid ske på de kvinnodominerade sektorernas bekostnad? Den samordning som man är överens om nu kräver att IF Metall lyckas övertyga sin motpart om att det ska finnas två märken, ett för de som tjänar mer än 24 000 kr i månaden och ett annat för dem som tjänar mindre än 24 000 kr i månaden.

Med tanke på Svenskt Näringslivs allmänna inställning till både låglönesatsningar och kvinnosatsningar, känns det inte särskilt troligt. Risken är att de kvinnokodade sektorerna får ännu en förlorad avtalsrörelse i bagaget. Och inte bara det, de riskerar dessutom att få betala med sämre avtalsvillkor, för att ens få lika mycket som andra i lönekuvertet.

Och var finns alla andra krav som behöver uppfyllas för att LO:s långsiktiga mål om att minska lönegapet fram till 2028 ska kunna infrias? Var finns kraven på färre visstidsanställningar och heltid som norm?

Och var finns LO:s krav på regeringen. Den som utropat sig själv som feministisk. LO skulle till exempel kunna uppmana regeringen att ge Medlingsinstitutet ett kraftfullt uppdrag att modernisera lönebildningen, så att ”märket” inte står i vägen för jämställda löner, och LO skulle dessutom kunna kräva att allmän visstidsanställning stryks ur lagen om anställningsskydd.

Annars blir det som vanligt – pappa Metall går före och mamma Kommunal får följa efter.

Gudrun Schyman, partiledare Feministiskt initiativ

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev