Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Löner & avtal

Nya avtal med coronabonus och retroaktiva lönepåslag

Publicerad: 3 november 2020, 10:59

Kommunals ordförande Tobias Baudin är mycket nöjd med avtalet. Joakim Larsson tyckte det var självklart med en coronabonus.

Foto: Maxim Thoré/Bildbyrån, Erik Simander/Bildbyrån

En coronabonus på 5 500 kronor till medlemmarna i Kommunal lagom till jul. Och retroaktiva löneökningar från den 1 april till tjänstemannaförbunden. Merparten av avtalsförhandlingarna för 650 000 anställda i kommunsektorn gick i mål på tisdagen.


Ämnen i artikeln:

AvtalsrörelsenLönebildning

Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och Sobona, de kommunala företagens arbetsgivarorganisation, kom på tisdagsförmiddagen överens med de flesta av sina fackliga motparter om nya avtal. Men förhandlingarna med Läkarförbundet kärvar och fortsätter.

Samtliga nytecknade avtal är på fyra år.

– Den ekonomiska situationen är osäker på sikt. Det har varit viktigt för oss med långa avtal, så att våra medlemmar kan ha långsiktiga planeringsförutsättningar. Därför ser vi detta som en stor framgång, sa Ulf Olsson (S), vice ordförande i förhandlingsdelegation vid en gemensam pressträff med Kommunal.

Kommunals ordförande Tobias Baudin var också mycket nöjd.

– Det är ett riktigt jäklar bra kollektivavtal vi har lyckats förhandla fram. Det är en seger för Kommunals medlemmar, sa han.

Avtalet med Kommunal är det största på svensk arbetsmarknad. Det gäller cirka 400 000 medarbetare inom skola, vård och omsorg.

Avtalet är på fyra år och gäller 1 november 2020 till och med 31 mars 2024. Det är tolv månader längre jämfört med det avtal industrins parter tecknade i helgen.

Avtalet innebär höjda snittlöner med 2 procent den 1 november i år, 2 procent den 1 april 2021 och 1,4 procent den 1 april 2022. Det sista året finns det inga siffror satta för.

Ett av Kommunals viktigaste krav i förhandlingarna har varit att förbundets yrkesutbildade medlemmar ska få 0,5 procent mer än andra på arbetsmarknaden. I det nya avtalet får de yrkesutbildade 0,6 procent extra. Men de pengarna samlas in från övriga medlemmar i Kommunal.

Tobias Baudin medgav att detta innebär att övriga medlemmar i Kommunal får betala satsningen på yrkesutbildade:

– Ja, det kan man säga. Vi tycker att utbildning ska löna sig. Sätter man sig i skolbänken för att utbilda sig till undersköterska ska det ge ett rejält lönekliv.

Avtalet rymmer inga retroaktiva löneökningar. Däremot finns det ett engångsbelopp på 5 500 kronor till alla Kommunals medlemmar.

– I ljuset av pandemin och medarbetarnas insatser är det självklart för oss att lägga in en engångsbetalning, sa Joakim Larsson (M), ordförande i SKR:s förhandlingsdelegation.

Enligt både Kommunal och SKR ryms löneökningarna inom den norm fack och arbetsgivare satte i helgen med sitt industriavtal, det vill säga löneökningar med 5,4 procent under 29 månader.

SKR och Sobona har också enats om ett fyraårigt avtal med Vision, Akademikerförbundet SSR, Ledarna och Teaterförbundet.

Avtalet är utan centralt satta siffror, men slår fast att de lokalt bestämda löneökningarna ska gälla retroaktivt från den 1 april.

Avtalet gäller cirka 184 000 medarbetare och inkluderar bland annat socialsekreterare, administratörer och medarbetare inom socialt arbete.

Stefan Helte

Reporter

sh@dagenssamhalle.se

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev