tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Löner & avtal

M: Stockholm ska ha Sveriges högsta lärarlöner

Nyckeln till kunskap finns hos skickliga lärare och skickliga lärare ska ha bra betalt. Tiden då lärare var lågavlönade är förbi i Stockholm. I stället vill jag att Stockholms lärare ska ha högst löner i landet.

Publicerad: 10 september 2014, 03:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

LärarlönerLärare

Stockholm är en av Europas snabbast växande städer. Vi är nu fler än 900 000 invånare och år 2022 beräknas vi vara en miljon. Här är nyföretagandet högst i landet, innovationskraften är stor och näringslivet är brett och varierat. Stockholm har i dag en högutbildad arbetskraft som gör staden attraktivt för innovativa företag från hela världen. I framtiden kommer vårt behov av spetskompetens att bli ännu större.

Stockholms växtkraft märks även i elevantalet. Fram till år 2030 ökar antalet elever i grundskolan med 31 000. Rekryteringsbehovet av lärare till grund- och gymnasieskolan är stort. Stockholms elever behöver få den allra bästa utbildningen för att stå sig väl på en arbetsmarknad som kräver välutbildade och kreativa personer. I den växande staden ökar skolan och lärarnas redan viktiga roll.

En bra skola börjar med bra lärare. För att Stockholms stad ska förbli en populär arbetsgivare bland lärare och säkra den framtida kompetensförsörjningen krävs en rad åtgärder. Karriärvägarna måste bli fler och lärares arbetsbörda måste minska. Men framför allt krävs en fortsatt stark löneutveckling för lärare i Stockholm. Det är avgörande att vi höjer läraryrkets status och säkerställer en god skolgång åt våra elever, nu och i framtiden. Genom att prioritera lärarlönerna skapar vi en skola i världsklass.

Jag och mina allianskollegor har visat att vi satsat på att höja lärarlönerna de senaste åren. En effektiv budget och ett hushållande med stadens pengar gör att vi har kunnat prioritera höga lärarlöner. I Stockholms stad har en lärares lön ökat med nästan 7 000 kronor i månaden sedan 2006. I augusti 2013 slöts en tvåårsöverenskommelse med lärarfacken, som har inneburit ett ordentligt lönelyft för stadens lärare. Senast i juni aviserade jag tillsammans med mina allianskollegor i Stockholm stadshus en höjning av lärarnas löner med ytterligare 2 procent för 2014. Det betyder att lärarna i Stockholm totalt får en löneökning på 6 procent under 2014. Jag vill fortsätta denna utveckling den kommande mandatperioden. Ett fortsatt moderatlett Alliansstyre i Stockholm är den enda garanten för att ekonomin ska vara i ordning och därmed förmågan till att höja lärarlönerna ska finnas kvar.

Socialdemokraterna säger sig nu vilja satsa 2,5 miljarder kronor till en nationell samling för läraryrket, som delvis ska gå till lärarlöner. Förslaget skulle, högt räknat, innebära en höjning på i snitt 2 000 kronor per lärare. Miljöpartiet säger sig vilja höja lärarnas löner med 10 000 i månaden. Vid en närmare granskning visade det sig att höjningen stannade vid 2 000 kronor i månaden. Alliansen i Stockholms stad delar inte oppositionens låga ambitioner. Vi har levererat och höjt lärarnas löner med nästa fyra gånger mer än vad nu Miljöpartiet nu föreslår.

Nyckeln till kunskap finns hos skickliga lärare och skickliga lärare ska ha bra betalt. Tiden då lärare var lågavlönade är förbi i Stockholm. Istället vill jag att Stockholms lärare ska ha högst löner i landet. Det är en viktig investering för Stockholms framtid som lärare och elever förtjänar. För att Stockholm ska klara av framtidsutmaningarna har vi inte råd med något annat än de bästa lärare.

Sten Nordin, finansborgarråd (M) och kommunstyrelsens ordförande Stockholms stad

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

LärarlönerLärare

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev