måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Löner & avtal

Lista: Så mycket tjänar kommunala chefer inom teknik och samhällsbyggnad

Publicerad: 23 februari 2023, 07:24

Hon toppar löneligan. Foto: Liza Simonsson


Männen är flest. Men kvinnorna tjänar mest. Dagens Samhälle har kartlagt lönerna för 213 kommunala förvaltningschefer inom teknik och samhällsbyggnad. Bäst betald är en kvinnlig stadsutvecklingsdirektör i Stockholmsregionen. Hon tjänar 88 000 kronor mer än chefen med lägsta lönen.

Ämnen i artikeln:

Topparnas lönerHelgläsningRekryteringArbetsmarknadChefskapLedare

Gustav Halth

gh@dagenssamhalle.se


DS har i flera artiklar berättat om vår kartläggning av lönerna för 1 030 förvaltningschefer i landets kommuner. Den här gången fokuserar vi på chefer för tekniska förvaltningar och samhällsbyggnadsförvaltningar.

Drygt sex av tio av dessa är män. Men snittlönen är nästan 3 000 kronor högre i månaden för kvinnorna.

De kvinnliga förvaltningscheferna tjänar 81 000 kronor i snitt, jämfört med männens 78 400 kronor.

– Jag skulle säga att skillnaden är så liten att den ryms inom felmarginalen. Men siffrorna tyder i alla fall på att det inte tycks finns några strukturella könslöneskillnader mellan kvinnor och män bland förvaltningscheferna, kommenterar Andreas Nyström, chef för förhandlingar inom offentlig sektor på fackförbundet Sveriges Ingenjörer.

Han påtalar att det bland förbundets medlemmar är en större andel kvinnor än män som jobbar i offentlig sektor.

– En av orsakerna till detta tror jag kan vara att offentlig sektor jobbar mer aktivt med att verkligen få till jämställda löner. Vi tycker förstås att det är positivt att chefsbefattningarna där lönesätts på ett jämställt sätt.

Katarina Wåhlin Alm, stadsutvecklingsdirektör i Nacka kommun sedan tre år tillbaka, är den förvaltningschef inom teknik och samhällsbyggnad som tjänar mest. Hennes månadslön är 136 100 kronor. Hon är civilingenjör och kommer från det privata näringslivet. Tidigare har hon bland annat varit vd för NCC Property Development och fastighetsutvecklingschef på Folksam, enligt hennes Linkedin-sida.

Näst högst lön har Anders Kindberg, fastighetsdirektör på Stockholms stad, som tjänar 130 400 kronor i månaden.

19 chefer inom teknik och samhällsbyggnad har en månadslön på 100 000 kronor och mer.

Tio-i-topplistan domineras helt av förvaltningschefer från storstäderna Stockholm och Göteborg med omgivande kommuner. Samhällsbyggnadsdirektör Leif Lindberg i Linköping och direktören för teknik- och fastighetsförvaltningen i Västerås, Hans Näslund, är de enda förvaltningscheferna utanför de två storstadsregionerna som tar sig in på tio-i-topplistan.

Företrädare för Malmö – den tredje storstaden i Sverige – återfinns först på 13:e plats. Nämligen stadsbyggnadsdirektören Marcus Horning, som har en månadslön på 104 000 kronor.

Lägst lön bland förvaltningscheferna för teknik och samhällsbyggnad kategorin har samhällsbyggnadschef Susanne Jaktlund i Vingåker, som tjänar 47 600 kronor i månaden. Det vill säga 88 500 kronor mindre än stadsutvecklingsdirektören i Nacka.

”Det är stora skillnader i ansvar mellan en större och mindre kommun. Då är det också naturligt med en stor lönespridning”, säger förhandlingschef Andreas Nyström på Sveriges Ingenjörer. Foto: Sveriges Ingenjörer.

Medellönen för både kvinnor och män ligger på 79 400 kronor, vilket är några hundralappar mindre än totalsnittet (79 800 kronor) för alla de 1 030 förvaltningschefer som ingår i DS kartläggning.

– Det är en god lönenivå och nästan i paritet med privat sektor, säger Andreas Nyström på Sveriges Ingenjörer.

Den statistik Sveriges Ingenjörer använder sig av visar att ingenjörer som är högre chefer inom byggnad och lantmäteri i privat sektor har en medellön på 80 300 kronor – bara 900 kronor mer än de kommunala förvaltningscheferna inom teknik och samhällsbyggnad i DS-kartläggningen.

– Det är positivt. Den kommunala sektorn har börjat komma ikapp den privata. Detta är också avgörande för att kommuner ska kunna rekrytera duktiga chefer och klara sin kompetensförsörjning.

Så gjorde vi:

• Dagens Samhälle har begärt ut löner för förvaltningscheferna i landets 290 kommuner. Samtliga kommuner har svarat.

• Det sjuttiotal kommuner som är organiserade i en samlad förvaltning under ledning av kommunchefen är inte inkluderade.

• De 213 cheferna för tekniska förvaltningar och samhällsbyggnadsförvaltningar i kartläggningen ansvarar i huvudsak för fastighetsservice, stadsbyggnad, miljö, gator, VVS, bredband, detaljplaner, avfall, måltider, parker och lekplatser.

• Undersökningen genomfördes november–december 2022 och omfattar totalt 1 030 förvaltningschefer.

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om Infogram är blockerad under “Visa våra partners”.

LÄS OCKSÅ: Kommunlista: Malmö på efterkälken – jämför toppchefernas löner 

LÄS ÄVEN: Coachens fem bästa lönetips till chefer: ”Ha inte för bråttom när du får frågan” 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev