Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Löner & avtal

”Lex Laval gör arbetare jämlika”

Socialdemokraterna och LO borde lägga sina krav på svenska kollektivavtal på hyllan och i stället ta ställning för globalisering, frihandel och en fri inre europeisk arbetsmarknad. Då blir arbetares chanser mer jämlika.

Publicerad: 2 maj 2017, 11:59

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson talade på 1 maj om att riva upp lex Laval.

Foto: ARKIV/Pontus Lundahl, TT


Ämnen i artikeln:

KollektivavtalEULOSocialdemokraterna

I går, den 1 maj, tågade de socialdemokratiskt knutna LO-fackförbunden traditionsenligt på gator och torg för att stärka sina medlemmars villkor. Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) höll tal och skröt om att regeringen nu river upp lex Laval.

Det är tyvärr ganska lätt att tro att det som fackföreningsrörelsen säger automatiskt är bra för de som arbetar. Men låt er inte luras. En ohelig allians mellan sverigedemokrater och socialdemokrater stänger i och med detta dörren till en fri arbetsmarknad.

Den fackliga kampen har varit viktig för Sveriges utveckling till demokrati. Vi bör till exempel tacka syndikalisterna som stod upp mot den framväxande nazismen och som tog strid för rösträtten.

Tyvärr verkar facken nu delvis ha spelat ut sin roll. Deras företrädare reducerar allt oftare rörelsen till ett särintresse för de som redan har ett jobb. Allmänintresset är bortblåst, men självbilden av att vara de svagas företrädare är kvar.

Lex Laval gjorde gällande att det inte behövs svenska kollektivavtal för att arbeta i Sverige. Fackens skrämselpropaganda har varit effektiv och fått det att framstå som att personer som kommer hit för att arbeta från andra länder i Europa saknar drägliga arbetsvillkor och lön. Det stämmer inte. De som arbetar i Sverige med andra kollektivavtal än svenska har fortfarande kollektivavtal, drägliga villkor och lön.

Regeringen har fått det att låta som att förslaget om att riva upp lex Laval är till fördel för dessa arbetare. Det är det inte. Kravet om svenska kollektivavtal är ett särintresse för fackliga medlemmar som redan har jobb och som vill ha mindre konkurrens. Att riva upp lex Laval stänger ute människor från arbetsmarknaden och från Sverige.

LO, Socialdemokraterna och Sverigedemokraternas nationalism är tyvärr inte unik. Precis samma sak händer i hela västvärlden. I USA blev republikanen Trump vald till president genom att förespråka protektionism och uttala sig rasistiskt. I Frankrike har socialistpartiets utslagna presidentkandidat Jean-Luc Mélenchon vägrat att ta ställning mellan den främlingsfientliga presidentkandidaten Le Pen och demokraten Emmanuel Macron. Att stänga gränser, eller att inte hindra att de stängs, har blivit en paradgren för vänstern både i Sverige och internationellt.

Med lättare regler och med mer konkurrens kan arbetsmarknaden bli mer rättvis och alla ges en chans till ett bättre liv.

Att ställa krav på svenska kollektivavtal stänger ute arbetare från andra länder. Fackets makt och socialdemokraternas agerande stänger därmed ute de svagaste grupperna från arbetsmarknaden och i förlängningen från hela samhället.

Socialdemokraterna och LO borde lägga sina krav på svenska kollektivavtal på hyllan och i stället ta ställning för globalisering, frihandel och en fri inre europeisk arbetsmarknad. Då blir arbetares chanser över världen mer jämlika.

Joar Forssell, ordförande Liberala ungdomsförbundet

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev