lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Löner & avtal

Kommuner klarar inte regler för dygnsvila – måste anställa fler

Publicerad: 7 juni 2023, 12:15

Det råder, milt uttryckt, delade meningar om huruvida de nya kraven om dygnsvila är bra eller inte för personalen i kommuner och regioner.

Foto: MIKAEL ANDERSSON / TT

Minst ett tjugotal kommuner måste nyanställa för att möta de nya kraven på dygnsvila, visar en enkät från Sveriges Radio. I Tranemo rör det sig om upp till 15 personer enbart i äldreomsorgen. Men många kommuner vet ännu inte om de behöver mer personal.

Ämnen i artikeln:

ArbetsmiljöArbetstid

Petter Jerdén

petter.jerden@dagenssamhalle.se


De skärpta reglerna för dygnsvila har häftigt debatterats och kritiserats. Den 1 oktober införs de. 22 av 177 kommuner som besvarat SR:s enkät uppger att de måste anställa mer personal för att klara av att ge elva timmars sammanhängande vila.

Tranemo är en av dem. Kommunens delade turer ställer till det.

– Vi behöver 10 till 15 stycken ungefär, kopplat direkt till äldreomsorg. Det är en stor ökning, säger verksamhetschefen Marie Axelsson till radion.

Drygt hälften av kommunerna vet inte huruvida de kommer att behöva utöka personalen. Omkring 70 tror att de inte behöver nyanställa, visar enkäten.

Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och facken träffade i maj en uppgörelse om dygnsvilan som bland annat öppnar för att arbetsgivare ska kunna begära dispens för verksamheter som ansvarar för liv, hälsa och säkerhet.

Men SKR:s förhandlingschef Jeanette Hedberg underströk i en intervju med DS att kommuner och regioner inte ska pausa arbetet med att lägga om scheman.

LÄS MER:

Detta säger SKR:s och fackens överenskommelse

Kommunens protest mot nya dygnsvilan: Kommer kosta oss 31 miljoner

Kartläggning av 1 030 chefslöner: Kvinnorna leder löneligan – så mycket mer tjänar de

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev