tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Löner & avtal

Klart med löneavtal för 600 kommunala bolag

Publicerad: 13 april 2023, 11:32

Förhandlingschef John Nilsson på Sobona.

Foto: Kate Gabor, Fredrik Sandberg / TT kod

Nya löneavtal är klara för kommunala bolag inom fem av Sobonas branscher – bland annat energi, vatten och flygplatser. Lönerna ökar i paritet med industrimärket, det vill säga ett påslag med 4,1 procent i år.

Ämnen i artikeln:

ArbetsgivareAvtalsrörelsenLönebildningLöner

Stefan Helte

sh@dagenssamhalle.se


”Vi är glada att vi har lyckats med en långsiktig överenskommelse med villkor som tar medlemsföretagen in i framtiden”, kommenterar förhandlingschef John Nilsson på Sobona i ett pressmeddelande.

Under vårens avtalsrörelse har Sobona omförhandlat lön- och villkorsavtal i fem av av sina branscher: energi, fastigheter, flygplatser, besöksnäring- och kulturarv, samt vatten och miljö. Sammanlagt berörs nära 600 kommunala bolag.

Nu finns ett tvåårigt avtal klart för alla dessa branscher. Avtalet gäller från 1 april till och med 31 mars 2025.

Lönerna ökar med 4,1 procent i år och 3,3 procent nästa år. Under 2023 höjs lägstalönerna med 1 350 kronor. Allt detta följer det som fack och arbetsgivare inom industrin enades om den 31 mars, vilket också är det avtalsmärke som övrig arbetsmarknad följer, det så kallade industrimärket.

För Sobonas medlemsbolag inom trafikbranschen ska nya avtal enligt planen vara klara senast 30 september, eftersom de löper ut då.

Sobona är de kommunala företagens arbetsgivarorganisation och har 1 100 medlemsföretag med sammanlagt cirka 100 000 medarbetare.

LÄS MER: SKR och Kommunal överens om lönerna 2023

LÄS ÄVEN: Hela listan: 26 gick back trots kanonår – kommunernas resultat 2022

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev