Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Löner & avtal

”Gör inte mannen till måttstock”

Jag eftersträvar också jämställdhet - men inte med mannen som måttstock, skriver Per Kågeson i en slutreplik om heltid som norm för småbarnsföräldrar.

Publicerad: 19 oktober 2017, 08:17

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Även småbarnspappor behöver gå ner i arbetstid för att må bra, skriver Per Kågeson.

Foto: Colourbox


Ämnen i artikeln:

Jämställdhet

SLUTREPLIK I en replik på min artikel "Heltid dålig norm för småbarnsföräldrar" om behovet av kortare arbetstid för småbarsföräldrar påstår Agneta Jöhnk (SKL) och Lenita Granlund (Kommunal) att min lösning på problemet med småbarnsföräldrarnas dubbelarbete och stress är att kvinnorna ska jobba mindre. Men mitt förslag i boken Jämställda innebär att samhället genom en ”partiell medborgarlön” ska göra det möjligt för småbarnsföräldrar av båda könen att arbeta hög deltid (cirka 30 timmar per vecka) under småbarnsåren.

En sådan reform innebär att de kvinnor som redan valt deltid för att orka med både förvärvsarbete och barn får betalt och får pensionspoäng för skillnaden mellan 30 och 40 timmar, medan männen får ett kraftigt incitament att också gå ner till hög deltid. Det innebär att skillnaden i livsinkomst mellan män och kvinnor minskar.

Jöhnk och Granlund noterar att heltid är norm bland svenska män och tycker att kvinnor ska ha samma möjligheter. Deras slutsats är att ”kvinnor måste kunna arbeta heltid i samma utsträckning som män.” De företräder alltså en feminism som gör mannens prioriteringar till en förebild för kvinnor!  Jag eftersträvar också jämställdhet - men inte med mannen som måttstock.

För att få stopp på den växande ohälsan hos barn och kvinnor (som kulminerar mellan 30 och 40 ) är det viktigt att förmå män att ta större ansvar för hem och barn. Men Försäkringskassans studier visar att även småbarnspappor som tar dubbelt ansvar tenderar att blir mer sjuka. De behöver också gå ner i arbetstid för att må bra.

Jöhnk och Granlund invänder mot att jag nämner att holländska mammor och pappor i betydande utsträckning jobbar deltid under småbarnsåren. Det är sant att kvinnorna gör det i högre utsträckning, men förhållandet att män i ganska hög grad också väljer deltid under de åren visar att pappor (åtminstone i Nederländerna) kan förmås att ta ansvar.

Själv arbetade jag hög deltid (60-80  procent) under mer än tio småbarnsår och är optimistisk nog att tro att det går att förändra förlegade attityder även i vårt land. Jag delar således inte Jöhnks och Granlunds pessimistiska syn och inte heller deras fixering vid manliga normer!

Per Kågeson, författare och fil.dr. i miljösystemanalys.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Jämställdhet

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev